Keresztutak

A Maladype Színház 2011-ben indított útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, melyek a kulturális innovációt, nyelvi sokszínűséget és a közönség közötti kapcsolatépítést erősítik országaink között. Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat lényege a kulturális sokszínűségek és a kultúrák közötti párbeszédek találkozópontjának kiépítése. A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatain keresztül egyre több lehetőség nyílik különböző színházi tradíción alapuló intézmények megismerésére. Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük közönségünket az új színházi generációk kivételes képviselőivel. A programsorozat keretein belül olyan országok színházait látjuk vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak Bázisunk/lakásszínházunk adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

 

2021.06.13.

FISHEZ

r.: Sipos Krisztina

A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a kolozsvári Váróterem Projekt Fishez c. előadását, amely a TRIP Hajón (I. kerület Budapest, Szilágyi Dezső tér 2-es móló) látható június 13-án 20:00 órakor. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlott!

A Váróterem Projekt 2020-ban ünnepelte 10-ik születésnapját és ennek megünnepléséhez a Maladype is csatlakozni kívánt a Fishez c. előadás Budapesti bemutatásával.

2021.06.08.

LIFT - boys will be boys

k.: Fehér Ferenc

A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a sepsiszentgyörgyi M Studio produkcióját.

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak ELAKAD, akkor bármi megtörténhet... ”Fehér Ferenc koreográfiájának hívó szava egyszerre konkrét és elvont: az üzleti-ipari környezet, a lift modern, semleges tere, az átmenetiség, kihagyás, szuszpansz állapotai, az utazással töltött holt idő, amely a fantáziajátékokra nyílik, a bezártság mind-mind eszünkbe juthat róla.” Varga Anikó, reflexfest.ro

2019.06.09.
Botos Bálint (David Foster Wallace, Allen Ginsberg és William S. Burroughs szövegei alapján)

Váróterem Projekt: ZÉRÓ

r.: Botos Bálint

A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a kolozsvári Váróterem Projekt ZÉRÓ c. előadását, amely a TRIP Hajón (I. kerület Budapest, Szilágyi Dezső tér 2-es móló) látható június 9-én 19.00 órakor.

“Beállhatnék nyolc órás rabszolgának, de nem. Egy nagy lószart. Én szabad vagyok. Leblokkoltam mint a szar, ez tény mondjuk. Tulajdonképpen le vagyok bénulva a rettegéstől, de hát ki mondta, hogy a szabadság könnyű dolog, mi?”
“Nem a cuccot adod el a kuncsaftnak, hanem a kuncsaftot a cuccnak.”

2019. 03. 28.
Maja Pelević - Olga Dimitrijević

Szabadság: a legdrágább kapitalista szó

r.: Maja Pelević és Olga Dimitrijević

A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a belgrádi Bitef teatar produkcióját: a Szabadság: a legdrágább kapitalista szó című előadást, mely magyar és angol nyelvű felirattal látható 2019. március 28-án, 19.00 órakor a TRIP Hajón (I. kerület Budapest, Szilágyi Dezső tér 2-es móló).
Hogyan érnek össze a korlátok és akadályok, mennyire lehetséges a ki- és betekintés, a reflexió, de leginkább a szabadságvesztés globális rendszerére való rálátás? Maja Pelević és Olga Dimitrijević, drámaírók ezekre a kérdésekre keresik válaszukat, amikor egy nehezen elérhető országba merészkednek: Észak-Koreába. Ez az ország az őt körülvevő világban totális diktatúrájáról, atomrobbantásairól, humanitárius válságairól, munkatáborairól, politikai gyilkosságairól és kínzásairól ismert. 

A sepsiszentgyörgyi Osonó Független Színházműhely Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadása április 22-én 16.00 és 19.00 órai kezdettel látható Budapesten a Maladype Bázison Crossroads/Keresztutak programunk vendégeként. 

2018. 01. 30.
Székely Csaba

MaRó

r: Andi Gherghe

2018. január 30-án, 19:00 órakor rendhagyó „román-magyar mérkőzésre” kerül sor. A különleges eseményt a marosvásárhelyi Yorick Stúdió társulata celebrálja. Székely Csaba MaRó című darabját a budapesti közönség a Maladype Crossroads/Keresztutak programjának keretében a Ferencvárosi Művelődési Központ színháztermében láthatja. Az előadás után –ahogy azt a Crossroads/Keresztutak program visszatérő nézői már megszokhatták - közönségtalálkozót tartunk az alkotók részvételével.

2017. 06. 13.
Bartis Attila

Rendezés

r: Bartis Attila

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjátéka

A Maladype Színház Crossroads/Keresztutak programjának keretében 2017. június 13-án, kedden 19:00 órakor látja vendégül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatát. A RENDEZÉS című vendégelőadás a marosvásárhelyi származású szerző, Bartis Attila első színházi rendezése is egyben. Az előadás után közönségtalálkozót tartunk a darab szerző-rendezője és a színészek részvételével. Az előadás és a közönségtalálkozó helyszíne: Ódry Színpad (VIII. ker. Vas utca 2/c).

2017. 06. 08.
Matei Vişniec

A kommunizmus története elmebetegeknek

r: Balázs Zoltán

Balázs Zoltán chicagói rendezése Budapesten

2016. március 16-án mutatták be Balázs Zoltán rendezésében Matei Vișniec A kommunizmus története elmebetegeknek című abszurdját a chicagói Trap Door Theatre-ben. A Maladype Színház művészeti vezetője az amerikai alkotóműhely alapító-igazgatójának, Beata Pilch meghívására érkezett a Szelek városába, ahol rendezését jelentős közönség- és szakmai érdeklődés kísérte. A chicagói Trap Door Theatre-ben bemutatott A kommunizmus története elmebetegeknek című előadás budapesti bemutatója június 8-án lesz a Budapest Bábszínház nagyszínpadán. A magyarországi vendégjáték után az előadás továbbutazik a nagyszebeni SIBFEST Nemzetközi Színházi Fesztiválra, majd Nagybányán, Brassóban és Constanzán is bemutatkozik.

2016. 07. 17.

Bhudoo

r: Jp Jordan

A bethlehemi Touchstone Theatre vendégjátéka a Maladypében

A Touchstone Theatre legutóbbi alkotása, a Bhudoo (ejtsd BOO-doo), egy különleges felnőtteknek szóló mese egy messzi, távoli földről, amely három varázsló történetét meséli el, akik végzetes küzdelemben szállnak harcba a legnagyobb varázslóknak járó díjért. De vajon ki kerül ki győztesen? Lehet-e a játéknak valójában nyertese? Vajon megtanulja-e a három varázsló békés együttélést vagy harcolnak az idők végezetéig?

Egy megjegyzés az előadáshoz: minthogy a színházi előadások természetüknél fogva állandóan változnak, a közönségnek különös figyelemmel kell lennie aziránt, hogy nincs két ugyanolyan előadás és hogy az előadás során meghozott döntéseink következményekkel járnak...

2016. 12. 19.
Pilinszky János:

Urbi et Orbi

r: Urbán András

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Urbán András Társulat vendégjátéka

Cselekedeteink legmélyén mi magunk, a szabad én, a csodálatos szabadság. Az előadás alapvetően az ún. Pilinszky-mitológia szimbólumrendszerét tekinti fundamentális nyelvezetének, mely térbeli megnyilvánulás és történés irányába leképzett színpadi akcióelemek sajátos, úgy Pilinszkyre, mint az alkotókra jellemző, önálló, egyedi színházi nyelvi struktúraként valósul meg.

2016. 09. 26.
S. I. Witkiewicz:

Anya

r: Tomasz Zadróżny

A varsói Teatr Baza vendégjátéka a Maladypében

Stanisław Ignacy Witkiewicz „Anya” című drámáját az egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhely, a lengyel fővárosban működő Teatr Baza előadásában, szeptember 26-án szombaton, 19.00 óratól tekintheti meg a Maladype közönsége a Mikszáth téri Bázison. Az előadást követő közönségtalálkozón a Teatr Baza alkotócsapata a XX. századi lengyel színház egyik legeredetibb alkotójáról, a 130 évvel ezelőtt született őrült és excentrikus Witkacyról, a darabról, a próbafolyamat kulisszatitkairól és nem utolsó sorban magáról a társulatról mesél.
2013. 12. 1-2-3.

Hurrikánok/Uragani

r: Pino Di Buduo

Az olaszországi Teatro Potlach vendégjátéka a Maladypében

A magyar közönség számára eddig kevéssé ismert színházi műhely – vetítéssel egybekötött személyes prezentáció keretében - december 1 – én mutatkozott be a Maladype Bázison. Az ingyenes bemutatkozó program alkalmat teremtett a Pino di Buduo által alapított, fara sabinai székhelyű Teatro Potlach munkája iránt érdeklődők számára, hogy betekintést nyerjenek az Odin Színházzal szoros kapcsolatot ápoló olasz színházi műhely mindennapi működésének folyamatába és művészetről alkotott filozófiájába.

A Teatro Potlach és az Eugenio Barba által vezetett I.S.T.A. (International School of Theatre Anthropology) együttműködésével 2013. június 10-19. között rendezték meg a Róma melletti festői szépségű városkában, Fara Sabinában, az Intercultural Festival Laboratory of Theatre Practices-t (Színházi Gyakorlatok Interkulturális Laboratóriumának Fesztiválja). Balázs Zoltán és a Maladype három színésze Pino Di Buduo, a Teatro Potlach vezetőjének meghívására érkezett a Fara Sabinai rezidenciára. A különböző színházi műhelyeket és alkotói módszereket bemutató fesztiválon Balázs Zoltán a Maladype TOJÁSÉJ című előadásának gyakorlatait felhasználva tartott színészeivel workshop bemutatót a „véletlenek játékai" módszerének technikájáról.
2013. 03. 13.

Equilibrio

Visegrad Artist Residency Program- Performing Arts

Két fiatal szlovák alkotó Soňa Ferienčíková és Ľubo Bukový alkotói ösztöndíjat nyertek a Nemzetközi Visegrádi Alaptól az "Equilibrio" munkacímet viselő készülő előadásukhoz. A tanulmányi tréningjükre 2013 tavaszán került sor a Maladype Bázison .

2012. 01. 27-28.

Ma és Al (Ma and Al)

r: Ivica Buljan

A ljubljanai Mini teater vendégjátéka

A Ma és Al című előadást Salinger különféle szövegei és Koltès Salinger c. darabja ihlette. Az intenzíven provokatív előadás parányi terét díszlettöredékek töltik meg. A színészek megszólítják, majd bevonják a nézőket a maguk játékosan hisztérikus világába, és ezzel elmosódik a különbség a valóság és a fikció között. A darab sokféle témát érint, a család szétesésétől egy gyerek halálán keresztül az amerikai demokráciáig, a hagyományos és a modern színház által felvetett kérdésektől a vietnámi háborúig. Ivica Buljan az egyik legjelentősebb horvát rendező, aki elsősorban Pasolini és Koltès szövegek színrevitelével vált ismertté.
2011. 02. 20., 2011. 02. 21.
Alina Nelega:

Amália sóhaja (Amalia respira adânc)

r: Mariana Camarasan

A bukaresti Teatrul Act vendégjátéka a Maladypében

Alina Nelega Amália sóhaja c. számos díjat elnyert monodrámáját 2011. február 20-án 20.00 órakor a Merlin Színházban mutatja be a Maladype Színház meghívására Budapesten fellépő a Teatrul Act Bukarest.