Keresztutak

A Maladype Színház 2011-ben indított útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, melyek a kulturális innovációt, nyelvi sokszínűséget és a közönség közötti kapcsolatépítést erősítik országaink között. Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat lényege a kulturális sokszínűségek és a kultúrák közötti párbeszédek találkozópontjának kiépítése. A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatain keresztül egyre több lehetőség nyílik különböző színházi tradíción alapuló intézmények megismerésére. Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük közönségünket az új színházi generációk kivételes képviselőivel. A programsorozat keretein belül olyan országok színházait látjuk vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak Bázisunk/lakásszínházunk adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

 

A kommunizmus története elmebetegeknek

Balázs Zoltán chicagói rendezése Budapesten

2016. március 16-án mutatták be Balázs Zoltán rendezésében Matei Vișniec A kommunizmus története elmebetegeknek című abszurdját a chicagói Trap Door Theatre-ben. A Maladype Színház művészeti vezetője az amerikai alkotóműhely alapító-igazgatójának, Beata Pilch meghívására érkezett a Szelek városába, ahol rendezését jelentős közönség- és szakmai érdeklődés kísérte. A chicagói Trap Door Theatre-ben bemutatott A kommunizmus története elmebetegeknek című előadás budapesti bemutatója június 8-án lesz a Budapest Bábszínház nagyszínpadán. A magyarországi vendégjáték után az előadás továbbutazik a nagyszebeni SIBFEST Nemzetközi Színházi Fesztiválra, majd Nagybányán, Brassóban és Constanzán is bemutatkozik.

Előzmények:
Az amerikai színházi élet és a Maladype kapcsolata a 2013 tavaszán megrendezett Hungarian Showcase-en fonódott szorosabbra, ahol Balázs Zoltán Übü király-rendezése átütő sikert aratott. Ezt a színház 2014-es amerikai turnéja követte: a 100., jubileumi Übü királyt a társulat már a Pennsylvania állambeli Bethlehemben működő Touchstone Theatre-ben ünnepelte, a szintén világlátott Tojáséj előadás pedig a chicagói Trap Door Theatre-ben került 70. alkalommal bemutatásra.

A darab román származású, Franciaországban élő szerzőjével a rendező 2011-ben, a SIBFEST Nemzetközi Színházi Fesztiválon találkozott először, ahol a Maladype Büchner Leonce és Léna című, variációkra épülő darabját játszotta. 2013 decemberében a világhírű alkotó Budapestre utazott, hogy a Mikszáth-téri Bázison megrendezett Matei Vișniec-napok keretén belül találkozhasson a magyar közönséggel és megtekinthesse A pandamedvék története, amiként az a szaxofonos meséli el, akinek egyik barátnője Frankfurtban lakik című művét, a Maladype színészeinek képzőművészeti alkotások által inspirálódott játékában. Ekkor született meg az ötlet, hogy a szerző a dadaizmus centenáriumára írt Dada Cabaret című látomásos abszurdját, az évforduló 100. évében mutassa be a színház. A Farkas Gábor Gábriel és Zenekarával koprodukcióban készülő előadás budapesti bemutatóját 2016 őszén tartották az Átrium Film-Színházban kiemelkedő kritikai- és közönségsikerrel.

Balázs Zoltán rendezésének amerikai fogadtatásáról:
Az amerikai szokásoknak megfelelően, a premieren megjelenő kritikusok az előadást követő reggelen közös értékítéletüknek és véleményüknek hangot adva találnak megtekintésre érdemesnek egy adott produkciót, vagy sem. A kritikus csapat véleményével meghatározza az adott előadás szakmai fogadtatását és sorsát.

A Jefferson Awards Foundation hét tagú kritikuscsapata a Trap Door Theatre bemutatóját egyértelmű lelkesedéssel ajánlotta a nézők és a szakma figyelmébe, megnyitva ezzel az utat az eredetileg tervezett előadásszámon túli, további előadások számára, valamint a színházi szezon végén esedékes kritikusdíj- jelölésekre. Balázs Zoltán rendezését több kategóriában is jelölték a Jefferson Awards-ra, díjat végül Danny Rocket, az előadás zeneszerzője kapott különleges vokális és hangszeres zenéjéért.

A darabról:
Jurij Petrovszkij fiatal szovjet író a szocializmus építéséről írt novelláiért és elbeszéléseiért megkapja az Állami Díjat, amelyet személyesen a dicső Sztálin elvtárs ad át neki. Az Írószövetség különleges feladatra szemeli ki: azzal bízza meg, hogy őrülteket részesítsen ideológiai kiképzésben, ezért rövid elbeszélésekben mondja el egy elmegyógyintézet ápoltjainak a kommunizmus történetét. Megbízói instrukciói szerint: "Vesse latba egész tehetségét és hazafiságát, hogy elmebetegeinket is táplálhassa a remény, melyet a Nagy Októberi Szocialista Forradalom gyújtott a világ dolgozóinak szívében..."

A Trap Door Theatre-ről:
Beata Pilch legfőbb küldetésének a kortárs európai művek bemutatását tartja. Színházára a tradíciók és a modern eszközök ötvözése jellemző, amellyel a mai modern társadalomban megjelenő abszurditást fejezi ki. A színház társulata 1994-ben hozta létre állandó játszóhelyét Chicagóban, ahol eddig több mint hetven előadásukat élvezhette az amerikai közönség.

ALKOTÓK:

Írta: Matei Vișniec
Fordította: Jeremy Lawrence, Catherine Popesco

Rendező: Balázs Zoltán

Díszlettervező: Aaron O'Neill
Jelmeztervező: Rachel Sypniewski
Zeneszerző: Danny Rockett
Dramatur: Milan Pribisic
Smink/Maszk: Zsófia Ötvös
Fényterv: Richard Norwood
A rendező munkatársa: Emily Lotspeich, Gary Damico

JÁTSSZÁK:
Beata Pilch
Nicole Wiesner
Simina Contras
Dennis Bisto
Michael Garvey
Pavi Proczko

A budapesti előadás angol nyelven magyar felirattal látható.

Kritikarészletek:
„Nem csoda, hogy a társulat, elsősorban a Trap Door állandó színeszeivel színpadra állított immáron harmadik Vișniec darab 75 lebilincselő percen át a maximum lángon ég. Balázs Zoltán pontos, stilizált rendezése szórakoztató, zavarba ejtő és szívszaggató – gyakran egyszerre, egy időben.”
Justin Hayford, The Chicago Reader

„A Trap Door legjobbja, Simina Contras szerencsére továbbra is hipnotikus színpadi jelenléttel bír, még akkor is, ha csak testetlen hangjával köt fogadásokat a betegek ablaknézegetős játékában. Bármilyen előadásra elmennék, amelyikben ő játszik. Hozzá hasonlóan Pilch is mágikus erejű mániákus több szerepben is, mint az elmegyógyintézet teljesen becsavarodott igazgatója. Balázs Zoltán rendkívül lebilincselő jeleneteket hív életre, melyek a kortárs mozgásművészet egyfajta lassított felvételekből álló világát idézik. Aaron O’Neill lépcsőzetes ajtókból álló, egyszerű díszlete pedig tökéletes éteri ellenpontja az őrületnek.”
Clint May, Chicago Theater Beat

"Balázs egy olyan fizikai színjátszási módszert fejlesztett ki, amely szavak nélkül képes létrehozni és közvetíteni egy történetet. Öröm nézni.”
Christopher Kidder-Mostrom, Theatre by Numbers

Hazai sajtótükör:
Klubrádió – interjú Balázs Zoltánnal:
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20170408-085859.mp3
Magyar Nemzet – interjú Balázs Zoltánnal:
https://mno.hu/grund/lomtalanitas-a-szettort-almok-sugarutjan-1372912
Origó – interjú Balázs Zoltánnal:
http://www.origo.hu/kultura/egyfelvonas/20160524-balazs-zoltan-iii-richard-maladype-szinhaz-interju.html
Faktor – interjú Balázs Zoltánnal:
http://faktor.hu/faktor-en-a-szabadsagot-valasztottam-interju-balazs-zoltannal
Műút – interjú Daniela Magiaruval:
http://www.muut.hu/?p=20664
24.hu – interjú Balázs Zoltánnal:
http://24.hu/elet-stilus/2016/07/26/a-legfontosabb-dolog-a-szinhazban-megiscsak-az-emberi-szo/
ATV – interjú Balázs Zoltánnal:
http://www.atv.hu/videok/video-20160408-hat-percen-mult-a-rendezo-elete-brusszelben
MTVA – interjú Balázs Zoltánnal:
http://www.mediaklikk.hu/video/en-vagyok-itt-2016-04-15-i-adas-2