Kravcsenko-ügy

Én a szabadságot választottam

A Maladype Színház 2015-ben indította útjára Kravcsenko-ügy elnevezésű programsorozatát. Alapja Viktor Kravcsenko: Én a szabadságot választottam című könyve, amely Magyarországon először a Maladype Színház kiadásában a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Konok Péter történész fordításában, Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész borítótervével jelent meg.
A könyvbemutatóra 2015. november 6-án, az Írók Boltjában került sor. A művet Csepeli György, szociológus, a Magyar Szociológiai Társaság elnöke, Sz. Bíró Zoltán, történész, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa, Konok Péter, történész, a kötet fordítója, valamint Balázs Zoltán, a Maladype művészeti vezetője mutatta be. A jelentős közönség- és sajtóérdeklődéssel kísért eseményre videóüzenetet küldött a szerző Los Angelesben élő fia, Andrew Kravchenko.

A könyvbemutatóról készült videó az alábbi
linkre kattintva megtekinthető:
https://youtu.be/u3UKrt1oXC0

A műből színházi előadás készült, amely 2015. november 14-én került bemutatásra Balázs Zoltán, színész, rendező, a Maladype Színház művészeti vezetőjének előadásában egyszemélyes kiált- ványként a Maladype Bázison.

kravcsi img2

kravcsi img3

Az előadásra épül a Maladype átfogó színházi nevelési programja, amely 14-18 éves hátrányos helyzetű és kiemelkedően tehetséges diákok, valamint pedagógusaik aktív partnerségi viszonyra épülő bevonásával foglalkozik a demokratikus értékek, az állampolgári jogok, a személyes és kollektív szabadság, az aktív állampolgári részvétel, a felelős választásra és döntésre való képesség, valamint a különböző társadalmi folyamatok közös vizsgálatával. A színházi nevelési program mini tárgyalások formájában valósul meg, ahol a diákok bíróként, ügyészként, ügyvédként, alperesként, felperesként és esküdtekként fogalmazhatják meg gondolataikat a fenti kérdésekről. A tárgyalások alapja és kiindulópontja Viktor Kravcsenko pere.

A projektben részt vevő szakértők: Bíró Judit, szociológus, az ELTE TÁT Kisebbségszociológia Tanszékének vezetője, Gyimesi Zsuzsanna, Oroszország-kutató, az ELTE BTK Ruszisztikai Központ- jának ügyvivő szakértője, Borbély Zoltán, jogász, ügyvéd, a Legfőbb Ügyészség korábbi szóvivője, Csepeli György, szociológus, szociálpszichológus, a Magyar Szociológiai Társaság elnöke, Konok Péter, történész, a kötet fordítója, Pók Attila, történész, az MTA BTK TTI megbízott igazgatója és Sz. Bíró Zoltán, történész, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa.

kravcsi img42015-2016.

2016. január 14.
Mándy Iván Speciális Iskola, Budapest
2015. december 8.
Gandhi Gimnázium, Szilásvárad
2016. január 7.
Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Iskola, Miskolc
2016. január 11.
Ámbédkar Iskola (az Amnesty International Gyakorló- iskolája), Alsózsolca
2016. április 13.
Zrínyi Ilona Gimnázium, Miskolc
2016. április 18.
Mándy Iván Speciális Iskola, Budapest
2016. április 07., 14., 28.
Nemes Nagy Ágnes Iskola, Budapest

Galéria

kravfoto
 
Állomások