Keresztutak

A Maladype Színház 2011-ben indított útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, melyek a kulturális innovációt, nyelvi sokszínűséget és a közönség közötti kapcsolatépítést erősítik országaink között. Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat lényege a kulturális sokszínűségek és a kultúrák közötti párbeszédek találkozópontjának kiépítése. A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatain keresztül egyre több lehetőség nyílik különböző színházi tradíción alapuló intézmények megismerésére. Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük közönségünket az új színházi generációk kivételes képviselőivel. A programsorozat keretein belül olyan országok színházait látjuk vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak Bázisunk/lakásszínházunk adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

 

Anya

A varsói Teatr Baza vendégjátéka a Maladypében

Stanisław Ignacy Witkiewicz „Anya” című drámáját az egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhely, a lengyel fővárosban működő Teatr Baza előadásában, szeptember 26-án szombaton, 19.00 óratól tekintheti meg a Maladype közönsége a Mikszáth téri Bázison. Az előadást követő közönségtalálkozón a Teatr Baza alkotócsapata a XX. századi lengyel színház egyik legeredetibb alkotójáról, a 130 évvel ezelőtt született őrült és excentrikus Witkacyról, a darabról, a próbafolyamat kulisszatitkairól és nem utolsó sorban magáról a társulatról mesél.

Witkacy e klasszikusnak számító műve nemcsak az anya és egyetlen fia fájdalmas kapcsolatát mutatja be, de egyben a szülők által képviselt morális értékrend feletti nyugtalanság kifejeződése is. A dráma másik rendkívül izgalmas témája a fiú, Leon lázadása a metafizikától megfosztott társadalom ellen, a mindenhol jelen lévő materializmus és egyformaság, a gondolatiság, a reflexió totális hiánya ellen. Kortárs valóságunk pedig, mint kiderül nem is különbözik olyan sokban az "Anya" absztrakt világától.
A maró gúnnyal, szarkasztikus stílusban megírt mű 1924-ben született, és tulajdonképpen Ibsen, Strindberg dramaturgiájának groteszk átiratára ismerhetünk benne, amely már erősen az abszurd színházat előlegezi meg. Witkacy visszautasítja mind a színházi naturalizmust, mind a szimbolizmust, és megalkotja saját radikális színházelméletét, a „tiszta forma” fogalmát, amely a nézőt metafizikai borzongással tölti el, és a „létezés titkához” viszi közelebb.

Ahogy maga a szerző állítja: Az anya egy „Ízléstelen színjáték két felvonásban, epilógussal”
"A vallásnak vége, a filozófia a saját zsigereit marja ki, s ugyancsak öngyilkosként végzi. A társadalom által letaglózott individuum vége: ma már banalitás. Miképpen tartóztathatjuk föl az eltársadalmiasodásnak e látszatra föltartóztathatatlan folyamatát, melyben odavész minden, ami nagy, minden, ami kapcsolatban van a Végtelenséggel, a Lét Titkával?"
Leon az első felvonásban

collage teatrbaza2

A Teatr Baza Egyesület a lengyel főváros egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhelye, amely nemcsak színházművészettel foglalkozik, de művészeti, oktatási és kutatási tevékenységet is folytat. Varsó Mokotów kerületében található központjukban több alkotóműhely is létezik. Elsősorban ott a Teatr Baza színházi műhely, és a StudioTeatralne színstúdió felnőtteknek és iskolásoknak. A pörgős művészeti tér koncerteknek, kiállításoknak, filmes szeánszoknak, találkozóknak, ifjúsági és gyerekprogramoknak, workshopoknak ad helyet egész évben.

Az előadás megértését, mely eredeti nyelven, lengyelül játszódik, jelenet-szinopszis segíti.

Rendező: Tomasz Zadróżny
Dramaturg: Anna Rudzińska

Szereplők:
Aleksandra Ziółkowska, Filip Dąbrowski, Monika Jarosińska, Piotr Basiel, Urszula Gołdowska, Jakub Guszkowski, Sławomir Witkowski, Katarzyna Obidzińska, Dominika Grosicka, Mateusz Wróblewski

A darabot 2015. május 30-án mutatták be Lengyelországban.