Keresztutak

A Maladype Színház 2011-ben indított útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, melyek a kulturális innovációt, nyelvi sokszínűséget és a közönség közötti kapcsolatépítést erősítik országaink között. Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat lényege a kulturális sokszínűségek és a kultúrák közötti párbeszédek találkozópontjának kiépítése. A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatain keresztül egyre több lehetőség nyílik különböző színházi tradíción alapuló intézmények megismerésére. Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük közönségünket az új színházi generációk kivételes képviselőivel. A programsorozat keretein belül olyan országok színházait látjuk vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak Bázisunk/lakásszínházunk adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

 

FISHEZ

A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a kolozsvári Váróterem Projekt Fishez c. előadását, amely a TRIP Hajón (I. kerület Budapest, Szilágyi Dezső tér 2-es móló) látható június 13-án 20:00 órakor. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlott!

A Váróterem Projekt 2020-ban ünnepelte 10-ik születésnapját és ennek megünnepléséhez a Maladype is csatlakozni kívánt a Fishez c. előadás Budapesti bemutatásával.

Állítólag a halaknak három másodperc a memóriájuk. Vagyis három másodpercenként rá tudnak csodálkozni az életre. Meglepheti őket egy visszhang. Ezzel szemben, mi, emberek képesek vagyunk akár több millió emléket is tárolni. “Megálltam. Ott az ajtóban. A félhomályban. Csak egy rövid percre, ami hét évig tartott. Libabőrös lettem. Bepikkelyesedtem. Csak a hangok zúgnak a fejemben. Felváltva. Legalább valami felszabdalja ezt az állandóságot.”

“Nem klasszikus tragédia, annyi biztos, nem jól megcsinált komédia, még csak nem is abszurd egzisztencialista allegória ez a játékosan nyomasztó látomás, amelyet a Sipos Krisztina koordinálta alkotócsapat elénk, azaz közénk, körénk idéz.” (Jankó Szép Yvette: Halasz? Nem halak! Játéktér, 2019. 03. 16.)

Játsszák: Csepei Zsolt, Rácz Endre, Pál Emőke, Varga Hunor-József
Díszlet, jelmez: Gábor Zsófi
Zene: Emil Gherasim
Technika: Sipos Júlia
Rendezőasszisztensek: Gábor Zsófi és Vass Zsuzsanna
Produkciós asszisztensek: Rend Orsolya és Imecs-Magdó Levente
Rendezte: Sipos Krisztina

Bemutató: 2018.10.18

Időtartam: 60 perc

A Váróterem Projekt Imecs-Magdó Levente vezetésével 2010-ben alakult meg a kolozsvári egyetem végzős színművészetis hallgatóival és azóta az erdélyi független színház egyik legjelentősebb társulata. A nyitottság nem pusztán esztétikai értelemben igaz a társulatra, de független színhát révén a rugalmas működési formát illetően is, amit részint a lehetőségekhez kényszerűen is igazodva alakítottak ki az alkotók. A gyerekcipőben járó erdélyi magyar független társulati lét szinte minden élethelyzetét megtapasztalta a Váróterem Projekt: játszóhelyről játszóhelyre vándorolva mutatták be előadásai­kat, a bizonytalan finanszírozási háttér miatt folyamatosan küszködve a fennmaradásért, miközben előadásokat hoztak létre, és megpróbáltak minél többet játszani. A várótermeseknek Kolozsváron 2014-ben sikerült kialakítaniuk egy állandó bázist, mely befogadó helyként más független társulatok és kísérletező művészek számára is helyet ad, az a ZUG. Az előadás rendezője, koordinátora Sipos Krisztina számos szerepkörben feltűnt már a társulat előadásaiban. A közösségi alkotással létrehozott produkció az együttgondolkodásra, kísérletezésre épít a Váróterem Projekt alkotóitól megszokott kreativitással.

Támogatók: NKA, BGA, EMMI és AFCN