Jacques vagy a behódolás

Írta: Eugene Ionesco
Jacques vagy a behódolás

Fordította: Bognár Róbert
Cigány (lovári) nyelvre fordította: Dragan Ristić
Rendezte: Balázs Zoltán

unnamed

Ionesco műve - amely arra hívja fel a figyelmünket, hogy a legkisebb kompromisszum egyéniségünk felszámolásához vezethet - eddig szinte mindenütt megbukott.

Balázs Zoltán kétnyelvű rendezésében ezúttal roma és magyar színészek kísérlik meg, hogy egységes és érvényes kifejezésformát találjanak a szerző képtelenségekből szőtt világának eredeti tolmácsolására. A különböző kultúrákból érkező, eltérő temperamentumú művészek találkozása a rendhagyó helyszínen és koncepcióban bemutatásra kerülő előadásban áttörheti a dráma ötvenéves burkát.

Az európai gondolkodás nélkülözhetetlen alapköve a kisebbségek kultúrájának megértése és ápolása. E nélkül nem lehet egységes Európáról beszélni. A roma emberek családcentrikus hagyománytiszteletét bemutató előadásban Jacques figurája által maga a cigányság szólal meg: sajátos gesztusaival, saját nyelvén és zenéjén keresztül.

Jacques, a megalkuvást zsigerileg elutasító fiatalember, makacsságával őrületbe kergeti szüleit és nagyszüleit: elutasítja a családi „paprikáskrumpli-imádat” ősi hagyományát. Az ősök paprikáskrumpli-zabáló dogmáival szembeszegülő lázadó fiút előbb az anyai aggodalom terrorja, majd az apai féltés perverziója kényszeríti megalkuvásra. Jacques magával az idővel, és annak múlásával szembesül, így elhatározza, hogy más módszerekkel küzd a családi nyomás és betöretés ellen: nem fogadja el a család által kiválasztott menyasszonyt, mert... nem elég csúnya.

unnamed

Szereplők:
Jacques: Balogh Rudolf / Nyári Oszkár
Jacques papa: Dévai Balázs
Jacques mama: Soltész Erzsébet
Jacqueline: Parti Nóra
Jacques nagypapa: Bogdán Árpád
Jacques nagymama: Sárközi Krisztina
Roberta I.-II.: Molnár Erika
Roberta papa: Balog János
Roberta mama: Fátyol Hermina

Alkotók:
Rendező: Balázs Zoltán
Dramaturg: Góczán Judit
Díszlet- és jelmeztervező: Gombár Judit
Koreográfus: Gyenes Ildikó
Bűvész: Fekete Péter
Kanna és szájbőgő: Oláh Zoltán
Produkciós vezető: Dragan Ristic

Bemutató: 2001. november 13., Magyarországi Roma Parlament

Az előadás időtartama: 80 perc

Turné:
Téli Fesztivál, Szarajevó, Bosznia - Hercegovina - 2003
Pécsi Országos Színházi Találkozó - POSZT, Pécs - 2002
Soros Stúdiószínházi Napok, Budapest - 2002