Őszi turnén a Maladype!

A Maladype Színház magyar-macedón-lengyel koprodukcióban Budapesten és Gyulán is nagy sikerrel bemutatott Pénelopeia-előadása októberben külföldi turnéra indul. Homérosz Odüsszeia című eposzának Margaret Atwood általi sajátos mítoszadaptációját október 1-én Észak-Macedóniában, a STOBI Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Velesben, október 4-én Lengyelországban, a BEZ GRANIC Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Cieszynben láthatja a közönség. A Bajkó Edina, Orbán Nelli és Varga Gabriella főszereplésével színpadra álmodott különleges produkcióval október 17-én Csíkszeredában, 18-án Marosvásárhelyen, 19-én Kolozsváron találkozhat az erdélyi publikum.

Balázs Zoltán legújabb rendezése Odüsszeusz sokat tűrt, bátor és találékony feleségének személyes szemszögéből meséli újra az ismert ókori történetet, felerősítve a mítosz női aspektusait. A változatos színházi műfajokban kiteljesedő összművészeti előadás érzékenyen integrálja sokrétű szövetébe az Odüsszeusz és a fia, Télemakhosz által felakasztatott tizenkét szolgálólány titkokkal és ellentmondásokkal teli történetét, valamint megöletésük erkölcsi vetületeit. A rendhagyó dramaturgiára épülő rendezői koncepció a sajátos tartalmi-formai egységek, valamint a kivételes kombinációban megfogalmazódó verbális, akusztikus és vizuális ingerek által teremti meg a színésznők virtuóz jelenlétére épülő előadás egyedi rendszerét.

A Maladype Színház, a Harmadik Hely és a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál együttműködésében 2024 nyarán megvalósult magyarországi ősbemutató a 2005-ös azonos című regénybestseller (fordító: Géher István) sajátos színpadi feldolgozása. A sok szálon futó mű Pénelopé történetének modernkori visszhangja és tükröződése, drámai szerkezetbe átültetve; a Szolgálólányok életét követelő kegyetlen gyilkosság miatt érzett fájdalom és bűntudat kivetülése. Varga Gabriellát a Hádész fogságában őrlődő feleség tragikus sorsának hiteles megformálásáért idén Őze Lajos-díjjal ismerték el.

STOBI Nemzetközi Antik Dráma Fesztivál, Veles, Észak-Macedónia

Észak-Macedónia ősi városának legfőbb vonzereje kivételes kulturális és történelmi öröksége. Veles a régió festői tájai, historikus vonatkozásai és barátságos lakói miatt is ideális helyszíne az ókori drámák által ihletett előadásoknak. Az antik színház hagyományainak megőrzése érdekében 1992-ben alapított STOBI Fesztivál rövid idő alatt magas presztízsű rendezvénnyé nőtte ki magát, így 2001-ben új nevet kapott: STOBI Nemzetközi Antik Dráma Fesztivál. A mára megkerülhetetlenné vált multinacionális színházi seregszemlét 2021-óta Észak-Macedónia egyik legrégebbi színházi intézménye, a velesi J.H.K. Džinot Nemzeti Színház szervezi. Nevét patrónusáról, az első macedón drámaíróról, Jordan Hadži Konstantinov Džinot-ról kapta. Az idei STOBI Nemzetközi Antik Dráma Fesztivál, amely szeptember 30-tól október 7-ig várja Velesbe a színház iránt elkötelezett sokaságot, „Az élő ókori történetek” előtt tiszteleg. A Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Dél-Koreából, Észak-Macedóniából érkező társulatok mellett –a színházi találkozó történetében magyar társulatként először– a Maladype Színház is meghívást kapott.

BEZ GRANIC Nemzetközi Színházi Fesztivál, Cieszyn, Lengyelország

A HATÁROK NÉLKÜL Nemzetközi Színházi Fesztivált -amely 2004-ig A HATÁRON nevet viselte- a rendszerváltás küszöbén alapították. A színházi ünnepsorozatot 1990-ben a lengyel-csehszlovákiai Szolidaritás polgári fórumai és civil aktivistái kezdeményezték, hogy elősegítsék Václav Havel műveinek cseh, szlovák és lengyel színpadokon történő széleskörű és sokoldalú továbbgondolását. A villámgyorsan nemzetközi rangra emelkedő fesztivál nemcsak a visegrádi négyek színházait, de más országok nagyhírű társulatait is a műfajokban gazdag színházi kultúra határainak átlépésére inspirált, továbbá tematikus rendezvények, koncertek, kiállítások, színházi konferenciák és workshopok megszervezésére. Az idén szeptember 27. és október 5. között megrendezésre kerülő 33. BEZ GRANIC Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában -a Franz Kafka-emlékév részeként- legfőképp lengyel, cseh, szlovák és magyar társulatok lépnek fel. A Maladype együttese már jól ismert az Olza folyó mindkét partján, hiszen Yvonne előadása a 2020-as elsöprő sikerű lengyelországi fogadtatás után 2021 októberében a jubileumi 30. HATÁROK NÉLKÜL Nemzetközi Színházi Fesztivál díszvendége volt a cieszyn-i Adam Mickiewicz Nagyszínpadán.

Szereplők:
Pénelopé: Varga Gabriella
Helené: Orbán Nelli
Szolgálólányok: Bajkó Edina

Alkotók:
Rendező: Balázs Zoltán
Dramaturg: Juraszek Zsuzsanna
Díszlettervező: Balázs Zoltán
Szcenikus: Katona-Koós János
Szobrász: Katus György
Jelmeztervező: Németh Anikó
Zeneszerző/Zenei vezető: Kovács Adrián
Kreatív producer: Huszár Sylvia
Produkciós vezető: Balázs Katalin

Bemutató:
2024. május 31., A Harmadik Hely
2024. július 22., Gyulai Várszínház, Kamaraterem

Az előadás időtartama: 90 perc

Koprodukciós partnerek: A Harmadik Hely, Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál, „STOBI” Antik Drama International Festival (Veles, Észak-Macedónia), „BEZ GRANIC” Medzinarodowy Festiwal Teatralny (Czieszyn, Lengyelország)

Támogatók: KIM, MMA, KKM, Magyarország Nagykövetsége Szkopje, Liszt Intézet Varsó, Waclaw Felczak Alapítvány