Vámosi Eszter: Etűdök remekbe szabva

Etűdök. Érzések. Benyomások. Nyelvi bravúr. Zenei eszmefuttatás. Tizenkét szó, tizenkét szakasz, tizenkét jelenet.

Weöres Sándor Téma és variációk című verse Sáry László kompozíciójával egy másik, varázslatos világba repíti a közönséget. Nem meglepő, hogy Balázs Zoltán és a Maladype megint egy modern, gondolkodásra készetető előadásra invitálja a közönségét. A tizenkét kép duettekben, kvartettekben, közjátékokkal színesítve visz minket a képzelet világába.

A színészek ember feletti koncentrációja, az előadás minden pillanatából sugárzó fegyelem. Az egyéni felelősség, amit a rendező a művészekre ró és amelytől a csapat mint egy jól megkomponált hangsor működik együtt a honi színházakban ritkán látott műhelymunkát tükröz. A jó ízléssel és remek arányérzékkel színre vitt asszociációsor sűrű, tartalmas és napokig gondolkodásra késztető élményt nyújt a közönségnek. A feszes, nagyjából egy órás előadás során sem a színészek, sem a közönség nem tud megpihenni. Minden pillanatban történik valami.

A keretes szerkezeten túl semmi konvencionális nincs az előadásban. Vállaltan és elfogultan tiszteletet kelt e sorok írójában a társulat munkája, a látszólagos játék mögötti fegyelem, a rendezőjük és a közönség felé tanúsított tisztelet.

Molnár Gál Péter azt mondta Balázs Zoltánról : "Balázs Zoltán előadásai az izét keresik. És van bennük izé."

MGP remekül fogalmazza ennek a kiváló színházi szakembernek és rendezéseinek sokszínűségét, megfoghatatlanságát. Balázs Zoltán kivételes tehetsége mindig meghökkent. A benne rejlő ezer színt, korát meghazudtoló műveltségét és a világhoz való sajátos viszonyát ez az előadás (is) is kiválóan tükrözi. Minden rendezése, játéka azt sugallja: számára a tökéletességre törekvés a boldogság kulcsa.

Vámosi Eszter, forgottenman.blog.hu, 2017