Lorenzaccio

Írta: Alfred de Musset
Lorenzaccio

Fordította: Ungár Júlia
Rendezte: Zsótér Sándor

unnamed

"Minden ismerős, ami bizonytalan és zavaros. Lorenzaccio léte, alkata. Nincsen olyan, hogy egyszer kötök kompromisszumot. Nincs kis kompromisszum, vagy nagy kompromisszum. Nincs olyan, hogy egy kis kompromisszumot megkötök, hogy aztán majd kompromisszum nélkül cselekedjek; az rásül az emberre. Ma is zavaros minden. És egy fiatalembernek elég nehéz. Vagy belevész a mocsokságba vagy elvész. Ennek a roppant fiatal társulatnak is érdemes foglakoznia ezekkel a problémákkal. Mik egy fiatal ember lehetőségei egy ilyen mocsárban?" (Zsótér Sándor)

"Egy gond terhelte fiatalság telepedett le a világ romjain" - írja Musset, aki 1810-ben született, és 47 évesen, 1857-ben halt meg. Fiatalember volt a romantika századában, a fiatalságról írta műveit. Lírikusként, regényeiben és darabjaiban is önmagáról vallott. Egy fiatal ember életérzéseiről, életlehetőségeiről A század gyermekének vallomásaiban beszélt.

A Lorenzaccio a 16. századi Firenzébe visz bennünket, a Mediciek korába. Lorenzo Medici csendes, magába forduló, tudós fiatalember volt. Aztán váratlanul Firenze kicsapongó, gonosz fejedelméhez, Alessandro Medicihez szegődik. Társa, rossz szelleme, kegyence lesz. Alessandro a pápa és a német-római császár kiszolgálója, nekik köszönheti korlátlan hatalmát az elvben köztársaságként működő város fölött. Lázadoznak a régi patrícius-családok, lázadozik a polgárság. Vezető kéne nekik, de akiben megbíznának nem vállalja, aki vállalná, abban nem bíznak. Lorenzaccio célja, hogy megölje a zsarnokot. Azért vette magára a züllött, gyáva élvhajhász álarcát. Mindent föláldoz magányos tette érdekében, az anyját, unokahúgát, sajátmagát is. Minden értelemben. Nem tudja már letépni magáról az álarcot. Sajátja lett. Egyéni drámája, hogy tud erről. Gyűlöli az embereket. Úgy véli megismerte őket. Próbának is szánja a gyilkosságot. Mire mennek a váratlan szabadsággal? Tudnak-e élni vele? És sajnos jól gondolja. Nem tudnak. Nem boldog az igazától. Csúnyán, kiábrándultan, méltatlan módon hal meg. Meglincselik. És a zavaros helyzetet azok használják ki, akiket nem eszmények, hanem érdekek vezetnek. A szabadságért, igazságért lázadó diákokat legyilkolják. Firenze egy tehetségtelen bábot választ új fejedelmének.

unnamed

Szereplők:
Lorenzo de’Medici, Lorenzaccio: Orosz Ákos
Alessandro de’ Medici herceg/Cibo bíboros/Pietro Strozzi/Cosimo de’Medici: Tompa Ádám
Maffio, polgár/Cibo márkiné/Caterina Ginori/Lorenzo nagynénje/Tebaldo, festő/Filippo Strozzi: Lendváczky Zoltán
Maurizio, a Nyolcak Tanácsának tagja/Lorenzo anyja/Bindo/Caterina/Lorenzo nagybátyja: Bakos Éva / Páll Zsolt
Gabriella, a polgárlány/Giomo, Alessandro udvaronca/Scoronconcolo/bérgyilkos: Fátyol Kamilla

Alkotók:
Rendező: Zsótér Sándor
Dramaturg: Ungár Júlia
Díszlettervező: Ambrus Mária
Szcenikus: Madarász Márta
Jelmeztervező: Benedek Mari
Rendezőasszisztens: Szabó András / Mátrai Mirella
Produkciós vezető: Erős Balázs

Bemutató: 2009. október 11., Thália Színház

Az előadás időtartama: 100 perc

Turné:
Mitteleuropaisches Theaterkarussell, Bécs, Ausztria - 2011
Underground Fesztivál, Arad, Románia - 2011
Alternatív Színházak Nemzetközi Fesztiválja, Budapest - 2010
Budapesti Őszi Fesztivál, Budapest - 2009
Kortárs Drámafesztivál, Budapest - 2009
REÖK Regionális Összművészeti Központ, Szeged - 2009

Koprodukciós partnerek: Thália Színház, Budapesti Őszi Fesztivál
Támogatók: OKM, A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, Summa Artium, NKA, Raiffeisen Bank, Krétakör, Budapest Főváros Önkormányzata