"Százan százan egyért" - a Maladype Színház felhívása, 2013,

A MALADYPE SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET FELHÍVÁSA
„SZÁZAN SZÁZZAL EGYÉRT!”

VÉGVESZÉLYBEN A MALADYPE SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET MŰKÖDÉSE!

Fővédnök: Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke

“Véleményem szerint a sokszor emlegetett kreatív, innovatív Magyarország nem jöhet létre a leginkább a független színházak által felvállalt „kultúraterjesztő” küldetés nélkül. Ötletek, hosszú távú megoldások kellenek. Évek óta kiemelt figyelemmel kísérve a Maladype Színház hazai és nemzetközi tevékenységét, társadalmi integrációt elősegítő színházi nevelési programsorozatát, meggyőződésem, hogy egyedülálló szellemiségének és értékeinek védelme, közhasznú működésének támogatása közös felelősségünk.”
Király Júlia

JELENLEGI HELYZET, PROBLÉMA
A hazánkban, az Európai Unióban és a világban uralkodó gazdasági válság, a működési hozzájárulások kiszámíthatatlansága, a pályázati és támogatási lehetőségek folyamatos csökkenése miatt a Maladype művészeti tevékenysége, közhasznú munkája, társadalmi integrációt elősegítő színházi nevelési programsorozata és létezése egyaránt végveszélybe került. Ebben a rendkívül nehéz helyzetben nem csak a kiemelkedő projektek, hanem a társulati- és alkotói lét mindennapi finanszírozása is lehetetlenné vált. Reális fenyegetést jelent színházművészeti, valamint társadalmi integrációt elősegítő, roma és nem roma, hátrányos helyzetű fiatalok számára kialakított színházi nevelési programsorozatunk rövid időn belüli megszűnése, leállása is.

NYÚJTS KEZET! ...
Ahhoz, hogy több mint tíz év munkája, lelkesedése, küzdelme, hazai és nemzetközi sikere ne vesszen a semmibe, szellemiségünk és értékeink megmentése érdekében felkérünk száz céget, intézményt és magánszemélyt: egyenként mindössze 100.000 forinttal támogassák a Maladype Színház Közhasznú Egyesületet!

... ÉS FOGADD EL!

HOSSZÚ TÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK, ÚJ FINANSZÍROZÁSI MODELL - LÉGY BENNE AZ ELSŐ SZÁZBAN!
Felismerve és figyelembe véve a vállalkozásokat is érintő nehéz gazdasági körülményeket, összefogást hirdetve és hosszú távú együttműködést ajánlva alternatívát kínálunk arra, hogy száz vállalat, intézmény és magánszemély, valamint a Maladype Színház közösen mutasson új irányt az eddigi magyarországi támogatási gyakorlatban. Finanszírozási filozófiánkkal minden támogatónk által igénybe vehető lehetőséget ajánlunk, amellyel a gazdasági válság következményeit előnyünkre fordítva minimális anyagi ráfordítással tehetünk egy lépést közös, hiteles és igaz társadalmi felelősségvállalási koncepciónk megvalósítása felé. Modellteremtő kezdeményezésünk és ahhoz kapcsolódó komplexen felépített projektünk innovatív fundraising kultúrája érzékenyen reagál a támogatási keretek kényszerű szűkülésére, így a nagyobb adományok helyett több, kisebb támogatásra számítunk. Szándékunk, hogy jelenlegi és leendő partnereinket találkozási lehetőségeket és további együttműködéseket teremtve összekapcsoljuk, ezért egységesen szólítjuk meg a kis- és
középvállalkozásokat, a nagyvállalati szférát, az intézményeket, valamint a magánszemélyeket.

FLASHMOB!
Támogatói szándéknyilatkozataink összegyűjtését követően támogatóink, önkénteseink, a színház tagjai és közönségünk bevonásával több forgalmas budapesti helyszínen (Deák tér, Astoria, Blaha Lujza tér, Nyugati pályaudvar, Kálvin tér, Móricz Zsigmond körtér, Mikszáth tér, Széll Kálmán tér, Hősök tere, Oktogon) flashmob-okat szervezünk, melyeken a sajtóval előre egyeztetetve, közösen hívjuk fel a figyelmet együttműködésünkre.

PR – SAJTÓ
A Maladype Színház a szakmai sajtón kívül rendszeresen megjelenik online hírfelületeken, rádiós műsorokban és televíziókban, így sajtókapcsolatainkra alapozott, tervezett kommunikációs- és médiakampányunk keretein belül széles nyilvánosságot kívánunk teremteni a „Százan százzal egyért!” – projektnek. Támogató partnereinket honlapunkon külön menüpont alatt mutatjuk be, terveink szerint itt is beszámolunk a támogatások felhasználásáról, projektünk
eredményeiről, hasznosulásairól, aktualitásairól, fejleményeiről.

NYÍLT PRÓBÁK, BEAVATÓ ELŐADÁSOK
Támogatóink részére lehetőséget biztosítunk, hogy nyílt próbáinkon, beavató előadásainkon és programjainkon új felismerésekre szert téve megismerjék és megtapasztalják azt a hiteles, autentikus, nyitott, emberközeli és egyenrangú partnerségen alapuló sajátos nyelvezetet és gondolkodást, amely szellemi pártolói körünket, közönségünket, hazai és nemzetközi szakmai partnereinket elkötelezte a Maladype Színház Közhasznú Egyesület mellett.

RÖVIDEN A MALADYPE SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLETRŐL
A 2002-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype (ejtsd: ’maladipe’) Színház független színház, társulatunk pályázati forrásokból tartja fenn magát. Függetlenségünk azonban nem csak szervezeti formánknak, hanem szellemiségünknek és a színházról alkotott elképzeléseinknek is lényege. Tudatosan keressük a színházi és a nem színházi terek adta váratlan lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat és azokat a közvetlen nézői reakciókat, melyek mentesek a hagyományos színházi elvárásoktól és klasszikus viselkedésformáktól.

Színházunk Balázs Zoltán rendező – művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók, melyeket a szakma és a közönség jelentős díjakkal honorál (Pl.: Színikritikusok Díja, ARTISJUS előadóművészeti-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Jászai Mari-díj, Soós Imre-díj, Őze Lajos-díj, Súgó Csiga-díj, Junior Prima-díj) és amelyek a Maladype Színház társulatát a hazai és a nemzetközi színházi élet egyik
legizgalmasabb és legszínvonalasabb független formációjává tették.

TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ, SZÍNHÁZI NEVELÉS
Rendhagyó színházi nevelési programsorozatunk, nyílt próbáink, kihelyezett tantermi előadásaink alkalmak mindannyiunk számára, hogy újrafogalmazzuk gondolatainkat, hogy ki tudjuk fejezni önmagunkat, hogy érvekkel és ellenérvekkel – felnőtt társadalom polgáraihoz méltóan – vitakultúránkat pallérozhassuk, kommunikációnkat fejleszthessük. A Maladype beavató programja ezt az utat, ezt az önbecsülési, önkifejezési és fogalmazási folyamatot
tudja elindítani azzal a fejlődő generációval együtt (15-22 év), akinek saját értékeivel és lehetőségeivel most kell tisztába kerülnie, hogy később igaz és saját döntéseket tudjon hozni, mely egy nyitott, valódi párbeszédeket generáló társadalom egészére hatással lehetnek.

RÉSZLETEK PEDAGÓGUSI VISSZAJELZÉSEINKBŐL
„Kívánom minden középiskolai magyartanárnak, hogy lehetősége nyíljon osztályának ilyen drámaórát prezentálni!”
Stribik Ferenc, Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI

„Az iskolánk diákjainak nagy része alulmotivált, magatartási, beilleszkedési problémákkal, tanulási zavarokkal küzd. Olyan szociális-kulturális háttérrel rendelkeznek, ahol a társadalmi és erkölcsi értékrend felborult. Iskola és színházi társulat hasonló kapcsolatára talán nincs is példa. Események, hiszen mindegyik egyszeri és megismételhetetlen. Nézők nincsenek, csak résztvevők, akik az alkotói is az adott eseménynek. A színészek játékának váratlansága, hitelessége, játékossága, lendülete, nyitottsága, szakmai alázata és tudása ez alkalommal is lenyűgözte tanulóinkat! Az alkotói munkába beavatottak a
végén örömünneppel köszönnek el a Bázistól. Nézőből résztvevővé, passzív befogadókból aktív alkotókká válnak. Megváltozik a minőségük, tűzkeresztségen esnek át: részesülnek a SZÍNHÁZ élményéből. Tanulóink nevében köszönöm!”
Németh Mónika, Mándy Iván Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola

Legyen követendő példa értékmentő és értékteremtő együttműködésünk!
Balázs Zoltán, művészeti vezető