Észak-Afrikában turnézik a Maladype!

A Maladype Színház az elmúlt húsz év alatt több mint negyven országban vendégszerepelt már, repertoárelőadásait nagy sikerrel játszotta Amerika, Ázsia és Európa számos államában. Afrikában azonban most mutatkozik be először a nemzetközi hírű együttes. Az észak-afrikai turné keretében Algéria, Egyiptom és Tunézia internacionális színházi fesztiváljainak közönsége Augusztus és Yvonne című előadásaikat láthatja.

Az egyiptomi Sharm El-Sheikhben november 25-30. között 7. alkalommal rendezik meg a SITFY - Sharm El-Sheikh International Theatre Festival for Youth (SITFY - Ifjúsági Nemzetközi Színházi Fesztivál) elnevezésű színházi seregszemlét. A Sínai-félsziget egyetlen multinacionális színházi fesztiválját Mazen El-Gharabawy rendező alapította, azzal a céllal, hogy találkozási és együttműködési lehetőséget biztosítson a Vörös-tenger partján évente összegyűlő többnemzetiségű színházi alkotók számára. A tekintélyes nemzetközi zsűri által összeválogatott SITFY versenyprogramban széles körben elismert alkotók és társulatok előadásai, valamint utcaszínházi és nem hagyományos színházi terekben megvalósuló performanszok is helyet kapnak. A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai fórumok és tematikus konferenciák látogathatóak. Az idei színházi találkozón 20 ország 72 produkciója látható, többek között amerikai, brit, horvát, iraki, jordán, olasz, örmény, szlovák és egyiptomi előadások. A Maladype a Bruno Schulz novelláiból inspirálódott Augusztus című non-verbális előadásával képviseli Magyarországot a multikulturális fesztivál programjában.

A Maladype társulata az egyiptomi vendégjáték után Tunéziába utazik, ahol a december 3-tól 10-ig tartó periódusban a Tuniszban 23. alkalommal megrendezésre kerülő JTC – Journées Théâtrales de Carthage (JTC - Káthágói Színházi Napok) nemzetközi összművészeti fesztiválon mutatja be Yvonne című előadását. Az 1983-ban létrehozott fesztivál az egyetlen afro-arab kulturális rendezvény a világon, amely a sokszínű művészi kifejezésmód és az újító színházi kezdeményezések számára nyújt nemzetközi platformot. A Kárthágói Filmes Napokkal egyidőben lebonyolításra kerülő változatos műfajokat kínáló (a prózától a mozgásszínházig, a klasszikus daraboktól a kortárs művekig) összművészeti esemény a résztvevők számára számos szakmai programot is kínál. A Tunézia fővárosában létrejövő seregszemlén idén 40 ország több mint 100 produkciója mutatkozhat be 30 különböző helyszínen. Balázs Zoltán, a Maladype vezetője, a Gombrowicz-mű rendezője nem ismeretlen a tunéziai közönség és színházi szakma számára, hiszen a bukaresti Odeon Színházban jelenleg is nagy sikerrel futó Gardénia rendezése 2018. december 15-én már bemutatásra került az afrikai-arab régió legjelentősebb fesztiválján.

A Maladype észak-afrikai turnéja Algériában zárul, ahol december 21-26. között első alkalommal szerveznek nemzetközi színházi fesztivált. Az Észak- és Nyugat-Afrikát összekötő kereskedelmi útvonal fontos központjában, Adrarban megvalósuló Sahara International Theatre Nights (Szahara Éjszakái Nemzetközi Színházi Fesztivál) programjába olyan előadások kaptak meghívást, amelyek egyedi látásmódjukkal és sajátos színházi nyelvezetükkel tűnnek ki a színházi produktumok sokaságából. A forró sivatag történelmi városának különféle színpadjain tizenhat ország mutatkozik be előadásaival. Okbaoui Cheikh, alapító-igazgató, a fesztivál részletes műsorfüzetét ismertető sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az idén első alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi színházi találkozó díszvendége a Maladype Színház lesz, aki adrar-i fesztiválszereplése előtt az algíri Nemzeti Színházban is bemutatja majd többszörösen díjazott Augusztus című produkcióját.

A Maladype Színház észak-afrikai turnéja Vámosi Eszter, a Kőröstej KFt, valamint a KKM és a KIM támogatásával jöhetett létre.

Szinhaz.online, 2022