Balázs Zoltán Honthy-díjat kapott!

„A művészet nyitva kell, hogy legyen mindannyiunk számára” – vallja Eleni Korani, az Ernst Galéria tulajdonosa, a Honthy-díj megalapítója, aki a szeptember 2-i díjátadón a kitüntetés keletkezéséről is mesélt.

A díjazottak személyéről a korábbi évekhez hasonlóan ismét egy független szakmai bizottság döntött, akik Eleni Korani zsűrielnök, Molnár Zoltán főtitkár és Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház igazgatójának irányításával az elmúlt évad alkotói közül választották ki a kitüntetett alkotókat.

A döntés során a zsűri kiemelt szempontnak tekintette, hogy olyan művészek kapják az elismerést, akik munkájukkal kapcsolódnak a díj célkitűzéséhez: ösztönzik a magyar nemzeti operettjátszás hagyományainak folytatását, valamint valamilyen formában továbbviszik Honthy Hanna szellemi örökségét.

Az átadott kisplasztikák Ernst Wastl, az Ernst Galéria társtulajdonosának munkái. A műalkotás egyik fele egy nőt ábrázol – hiszen az operettek központi figurája a primadonna –, másik fele pedig az általa alakított szerepet.

Az art déco stílusú szobor egyszerre műtárgy is, amely az 1920-30-as éveket idézi. „Modern, merész, elegáns és időtlen, pont ahogyan a művészetre én is gondolok” – mondta a díjról Eleni Korani, aki azt szerette volna, ha egyszerű, de karizmatikus műalkotás készül, amely olyan nagyságot képvisel, mint a művészek, akik kapják.

A 2021/22-es évad díjazottjai:

Backstage díj: Király Anna – főügyelő

Az évad férfi karakterszínésze: Laki Péter

Az évad női karakterszínésze: Siménfalvy Ágota

Az évad férfi főszereplője: Sándor Péter

Az évad női főszereplője: Janza Kata

Az évad alkotója: Balázs Zoltán (a Nine – Kilenc musical rendezője)

 

Fidelio, 2022