Aranybogár-módszer - Workshopot tart Balázs Zoltán Kisvárdán

2022. június 28. és július 1. között színésztechnikai tréninget tart középiskolásoknak Balázs Zoltán, a Maladype Színház alapító-igazgatója a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja keretében.

MOTTÓ:

“Az emberi civilizáció új korszakát éljük, ahol a mediatizáció és az internet más típusú gondolkodásra és tanulásra szorítja az embereket. Ebben a kultúraváltó, vizuális korban a nyelvi, fogalmi gondolkodásról áttevődik a hangsúly az alkotó gondolkodásra. Felértékelődik a kreativitás és minden, amire a gépek nem, vagy csak korlátozottan képesek. Ezekre a képességekre leghatékonyabban a különböző művészetek, köztük a színház segítségével lehet szert tenni. (..) Nem elég pusztán elhasználni és felélni a tradíciókat és a már megszerzett tudást, de célszerű újragondolni őket, és új felismeréseinket egy új füzetbe feljegyezni. Ehhez új papír, új színek, új ceruza és új gondolatok kellenek.” /Balázs Zoltán/

A tréningről:

Az analitikus gondolkodásra épülő színésztréning során azokat a váratlan helyzeteket, ismeretlen területeket kutatják majd, ahol a mindennapok megszokott ok-okozati összefüggései és rendszerei már nem működnek, ahol az új viszonylatokat új struktúrák jelentik és ahol a figyelem, az ügyesség, a rögtönzés képessége, valamint a kreativitás és a változó szabályok egyaránt alakíthatják a kommunikációt. Alkalmat teremtenek gondolataik pontosabb megfogalmazására a pillanat és a környezet változásaira azonnal reagáló kapcsolatteremtési gyakorlatokkal, a vitakultúra pallérozására és asszertív kommunikációs technikák fejlesztésére.

A kreatív tréningen résztvevők az Aranybogár-módszer segítségével tisztába kerülhetnek saját képességeikkel és lehetőségeikkel, hogy egyénként, illetve összetartó közösségként még inkább alkalmasabbá váljanak az általuk képviselt értékrend és szellemiség felelősségteljes és hiteles tolmácsolására. Az Aranybogár maga a tudás. A módszer elnevezését Edgar Allan Poe ihlette, akinek főhősei tudásalapú elemző és értékelő készségeikre építve jutnak el a célba.


szinhaz.online, 2022