Gardénia – Tunéziában mutatják be Balázs Zoltán rendezését

A bukaresti Odeon Színház idén mutatta be Elzbieta Chowaniecz kortárs lengyel szerző Gardénia című darabját Balázs Zoltán rendezésében. Az előadás december 15-én Tuniszban lesz látható a 20. alkalommal megrendezésre kerülő Journées Theatrales De Cartage Fesztiválon, amely az afrikai-arab régió egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiválja. A közönség számára változatos műfajokat kínáló (a prózától a mozgásszínházig, a klasszikus daraboktól a kortárs művekig) összművészeti esemény hét nap alatt rengeteg szakmai programot és újító jellegű színházi előadást mutat be.

A Gardénia sikerének, valamint az Odeon Színház társulatával kialakult személyes és művészi kapcsolatnak köszönhetően a Maladype Színház vezetője rendezőként újabb meghívást kapott a 2018/2019-es évad második felére. Balázs Zoltán ezúttal az új vezetés műsortervéhez illeszkedő kortárs olasz fenegyerek, Pier Lorenzo Pisano „For your own good” című művét fogja színpadra állítani. A május végén bemutatásra kerülő előadás – ahogyan a Gardénia is – szintén a FabulaMundi Playwriting Europe elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósul meg.

A 2018 novemberében Bukarestben megrendezett FNT – Nemzeti Színházi Fesztivál elnevezésű színházi seregszemlén – amely a magyarországi POSZT versenyprogramjának felel meg -, Balázs Zoltán rendezése számos külföldi meghívást is kapott. Az Odeon Színház nemzetközi jelenlétét erősítve az előadás a 2018/2019-es évadban bemutatkozik majd Spanyolországban, Olaszországban és Kolumbiában is.

A Gardéniáról:

Elzbieta Chowaniecz darabjának névtelen nők a szereplői, akiket csak számokkal jelöl a szerző. A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája, közülük a legidősebb 1920-ban, lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történtét békében és háborúban, gazdagságban és szegénységben, összetett, mégis pofon egyszerű viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között. Miként befolyásolják viselkedésü(n)ket az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetjük-e magunkat a mindenkori társadalmi körülményeinktől? Kivonhatjuk-e magunkat a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre keresi a választ Elzbieta Chowaniecz drámája.

Színház.org, 2018. december 14.