Külföldi turnékkal és díjakkal startolt a Maladype

A Maladype Színház Európa, Ázsia és Amerika számos országában/államában rendszeres vendége a nemzetközi színházi fesztiváloknak. A társulat tagjai az idei évadot is külföldi vendégszereplésekkel kezdték, s jelentős díjakban is részesültek.

A Maladype társulata szeptemberben több fesztivált is megjárt Remek hang a futkosásban című előadásával. Sáry László „félig-komoly” kisoperája előbb a szlovákiai Zsolnán volt látható, az Új Zsinagógában, ahová a Qaartsiluni Ensemble társulatával közös előadásuk a Kortárs Európai Előadóművészeti programsorozat keretében kapott meghívást.

Ezt követően a podgoricai FIAT – Nemzetközi Színházi Fesztiválon is részt vehettek, Balázs Zoltán rendezését a szakmai zsűri a „Legeredetibb zenei koncepció színpadi megvalósításért” díjazta. A zsűri döntése értelmében: „Az együttes meglepő kifinomultsággal és egyben szuggesztív erővel jut el a tökéletességre vitt stílusvarázslatig. A művészek, akik otthonosan mozognak a színházi szakma széles skáláján, a zene és a tánc közegében valósítják meg az izgalmas kísérleti koncepciót.”

A montenegrói siker után október elején a Remek hang csapata az Ararát-hegy tövében, a jereváni HIGH FEST nemzetközi összművészeti fesztiválon adta elő Weöres Sándor kombinatorikus versét és annak színpadi „térhímzését”.

A Maladype III. Richárd előadása még májusban a brnói Világszínház Fesztiválon vendégszerepelt először a nemzetközi színtéren. A Zsótér Sándor által rendezett és kiváló vendégművészekkel színre vitt előadás, azóta több jelentős nemzetközi Shakespeare fesztiválra is meghívást kapott. Az előadás 2019-ben bemutatkozik a bitolai Shakespeare Fesztiválon, Macedóniában és Németországban, a Neuss-i Shakespeare Fesztiválon, tárgyalások folynak iráni, angliai és dán fesztiválokkal is.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (MME) Augusztus című vizsgaelőadása, amelynek szereplői 2018. szeptember 1-től már a Maladype Színház Junior csapatát alkotják, szintén számos fesztiválmeghívást kapott a 2018/2019-es évadra. A Balázs Zoltán által rendezett nagysikerű előadás – amely már eddig is több külföldi elismerésben részesült – októbertől a Maladype Színház produkciós szervezésében jut el a világ több pontjára. A Bruno Schulz novelláiból inspirálódott non-verbális előadás október 18-án Szlovéniában, a Maribori Borstnik Nemzetközi Színházi Fesztiválon, október 19-én pedig a Lendvai Kulturális Központban lesz látható.

A bukaresti Odeon Színház Elżbieta Chowaniecz Gardénia című darabja Balázs Zoltán rendezésében szeptember 25-én a FITO – Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepelt. A Fabula Mundi Playwriting Europe elnevezésű nemzetközi projekt keretében megvalósuló előadás színpadra állításáért a szakmai- és a diák zsűri is Balázs Zoltánnak ítélte a Legjobb rendező díját.

A fesztiválon díjazták az előadás díszlet – (Constantin Ciubotariu) és jelmeztervezői (Andrada Chiriac) munkáját is. A Gardénia október 14-én volt látható a bukaresti Festivalului Fest(In) pe Bulevardnemzetközi színházi fesztiválon, majd október 25-én és 27-én a romániai POSZT-on, a FNT – Nemzeti Színházi Szemlén tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a november 10-i ploiesti-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon való vendégjáték után Olaszországban mutatkozik be, a milánói Kortárs Drámák Nemzetközi Seregszemléjén.

A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatainak, külföldi vendégjátékainak és együttműködési törekvéseinek eredményességét jelzi, hogy előadásai iránt folyamatosan nő a figyelem a nemzetközi színházi világban. A külföldi fellépések alkalmával szerzett tapasztalatok gazdagítják és formálják a társulat alkotói szemléletét, érzékennyé teszik az újdonságok, a progresszív színházi gondolatok iránt. Nyitottan a világszínházi folyamatokra, az évad második felében olyan távolabbi országok is szerepelnek a Maladype nemzetközi terveiben, mint Szingapúr, Kína, Uganda és Izrael.

Színház.org, 2018. október 15.