Zsótér Sándor egy Jean Genet darabot rendez a Maladype Színházban

Balázs Zoltán a III. Richárd után egy újabb Zsótér rendezésben lép színpadra. A Balkont október 3-án mutatják be a Maladypében.

A társulat 2004. évi, kritikai- és közönségsikert hozó Négerek-premierje után tizenhárom évvel ismét repertoárjára tűzi az egyetemes kortárs drámairodalom meghatározó francia alkotójának egyik abszurd vízióját. Közel húsz éve nem állították színpadra Magyarországon Genet darabját. A bonyolult lélekkel bíró, viharos életű, a színházművészetet mélyen ismerő szerző világhírű darabja a bűn, a bűnhődés és a megtisztulás folyamatán keresztül könyörtelenül leleplezi a külső erők által kikényszerített társadalmi modellek személyiségtorzító hatásait, „a hatalom erotikáját”. A Nagy Balkon nevet viselő „illúzióház” kliensei hiteles díszletek, jelmezek, kellékek és statiszták között olyan szerepekbe képzelhetik magukat, amelyek a valóságban elérhetetlenek számukra. Miközben a szobákban szigorúan titkos szerepjáték-szertartások résztvevői és tanúi, kinn az utcán lázadás és forradalom tör ki. Jean Genet látszat és valóság között egyensúlyoz, amelyek egyre nehezebben definiálhatóak a szereplők számára: lehetséges, hogy talmi valóságérzetük közepette csupán különböző szerepekre vágynak, más és más alakokat játszanak és egyre több maszkot hordanak?

Zsótér Sándor és a Maladype alkotói kapcsolata 2006–ban a Budapesti Őszi Fesztiválon bemutatott Wyspiański-mű, az Akropolisz bemutatójával kezdődött. 2008-ban Musset darabját, a Lorenzacciót, 2009-ben Beaumarchais Figaro házasságát rendezte a Maladype társulatának, Marcelina szerepében Törőcsik Marival. 2013-ban Brecht Don Juan című drámáját állította színpadra, amely előadás Szerbiába is meghívást kapott. 2016 májusában bemutatott, jelenleg is repertoáron lévő III. Richárd-rendezését Balázs Zoltánnal a főszerepben, a budapesti premier után idén nyáron a gyulai Shakespeare Fesztivál közönsége is láthatta.

A francia szerző darabját Ungár Júlia új műfordításával mutatják be, a díszlettervek Ambrus Mária, a jelmeztervek Benedek Mari munkái. Szereplők: Tankó Erika, Balázs Zoltán, Huszárik Kata, Bödők Zsigmond, Fila Balázs, Márkus Sándor, Szilágyi Ágota és Pallag Márton. A Balkont október 3-án mutatják be, ezt követően pedig október 10-én és 17-én látható a Mikszáth téri Maladype Színházban.

szinhaz.hu, 2017