Avantgárd varietével ünnepli a dada centenáriumát a CAFe Budapest

A dadaizmus születésének 100. évfordulójáról Matei Vișniec, Franciaországban élő, nemzetközileg is elismert román drámaíró Dada Cabaret című darabjának ősbemutatójával emlékezik meg a Maladype Színház és Farkas Gábor Gábriel zenekara.

A szürreális orfeumban a független társulat először dolgozik együtt Kútvölgyi Erzsébettel, aki Lenint alakítja az Átrium Film-Színházban október 20-tól látható előadásban.
Szavalatok, zsonglőrmutatványok, tánc és sok-sok zene a barokk falzettektől, a sanzonokon és mozgalmi dalokon át a német expresszionista kabaré slágerekig. Mindez csupán ízelítő, hogy bármi megtörténhet, és valószínűleg meg is fog Matei Vișniec új darabjában, akinek groteszk világlátására a dadaizmus a kezdetek óta nagy hatással van.

Új művében az avantgárd irányzat születésének egy történelmi érdekességéhez nyúlt vissza az író, miszerint az I. világháború alatt Zürichben Vlagyimir Iljics Lenin ugyanabban az utcában lakott, ahol az európai dada bölcsőjének számító Cabaret Voltaire is működött. Mivel mind a kommunizmus, mind a dadaizmus a nagy háború elől a semleges Svájcba menekült. A kultúrtörténetre fogékony alkotókat mindig is foglalkoztatta, vajon találkoztak-e és hatottak-e egymásra a két radikális irányzat megteremtői.

Az előadás az autentikus elemek és idézetek felhasználása mellett a dadaisták szemüvegén keresztül szemléli az elmúlt száz évben felhalmozódott civilizációs szemetünket. Miközben az avantgárd szellemében, játékos módon kérdőjelezi meg a művészettel, politikával, vallással és szexualitással kapcsolatos toposzokat, cinkos öniróniával vizsgálja azt is, hogyan vált izmussá és kánonná a száz éve élt művészek lázadása.

Az eseményeken a sokoldalú színész-énekes-képzőművész, Farkas Gábor Gábriel által megformált Mr. Dada kalauzolja végig a közönséget, aki mindeközben egyfajta Oidipuszként kutatja születésének körülményeit és nevének eredetét, együttesével pedig az előadás zenei kavalkádját is biztosítja. Lenint Kútvölgyi Erzsébet formálja meg, aki Balázs Zoltán rendezővel már régóta tervezte a közös munkát. A figura elvetemültsége, elszántsága, zajos szélsőségessége és csendes titokzatossága a Maladype Társulat vezetője számára megtestesíti mindazt, amit a marxista gondolkodó és kommunista vezető képvisel.

cafebudapestfest.hu, 2016.