Zsótér ismét a Maladypében rendez

Májusban mutatják be a III. Richárdot a társulatot vezető Balázs Zoltánnal a címszerepben.

Zsótér Sándor és a Maladype társulatának alkotói kapcsolata évekkel ezelőtt Wyspianski Akropoliszával kezdődött, amelyet olyan ikonikus előadások követtek, mint Musset Lorenzaccioja, Beaumarchais Figaro házassága és Brecht Don Juanja. A most készülő Shakespeare-darab bemutatóját május 18-án tartják a Maladype Bázison.

A III. Richárd története a Rózsák Háborújának utolsó állomása. A York-ház győzelmével békekorszak ígérkezik. IV. Edward király kisebbik öccse, Richárd unatkozik. A háborúban kitűnt bátorságával, vakmerőségével, de békében születési rendellenességből fakadó torz külsejével nem lát megfelelő terepet képességeinek. Úgy dönt, újra harcba száll, ha nem is nyíltan, ezúttal a saját családjával. Célja a trón megszerzése. Aki útjában áll, azt eltakaríttatja. Elég jól ismeri az embereket, az emberi természetet, kedvére játszik velük. De amikor megszerzi a hatalmat, elveszti játékosságát. Félteni kezdi a trónt. Az ezután elrendelt gyilkosságok mindenkinek megakadnak a torkán. Még neki is. Egyetlen igazi ellenfele a saját lelkiismerete.
Bármennyire csábít is az analógia, hogy Richárdot a közelmúlt vagy akár a jelen diktátoraival azonosítsuk, mégiscsak van egy döntő különbség: hogy ő tudatában van az erkölcsi világrendnek. Tudatosan választja rosszat. Nem gondolja, és nem hazudja jónak.

Zsótér Sándor rendezésében Balázs Zoltán mellett színpadra lép Bödők Zsigmond, Fila Balázs, Friedenthal Zoltán, Huszárik Kata, Kádas József, Márkus Sándor, Pallag Márton, Szilágyi Ágota, Szűcs Péter Pál és Tankó Erika.

fidelo.hu, 2016.