Weöres-versből rendezett kisoperát Balázs Zoltán

Sáry László: Remek hang a futkosásban című félig komoly operáját a Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble koprodukciójaként mutatták be július 15-én Szombathelyen, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon.
Az alkotók ajánlója a produkció elé:
Szöveg és zene egymásra találása Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperája. Sáry előtt aligha jutott eszébe bárkinek egy opera alapjául egy Weöres Sándor-verset venni, a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani.

A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egy órás műben minden másképp zajlik, mint egy megszokott operában. Miközben könnyesre neveti magát a közönség a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus, és tökéletesen kifejezi a jelen kor hangulatát.
Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a Qaartsiluni Ensemble és a Maladype Színház a kezdetektől a művészek és a közönség kreatív együttgondolkodására alapozva, a közönséget partnerként bevonva építik fel az estét. A szokatlan hangzás alapját az ütősök adják, amihez – kitelesítve az összművészeti kuriózumot – énekesek és a Maladype Színház színészei csatlakoznak. A darabot Balázs Zoltán rendező, a Maladype Színház művészeti vezetője rendezi, aki nem először találkozik Weöressel és Sáryval. (Korábban Weöres Sándor Theomachia című darabját rendezte Béres Ilonával a főszerepben, Sáryval való alkotói kapcsolata pedig, több mint tíz évre nyúlik vissza.)
A közelgő 75. születésnapját ünneplő Sáry László műve a zenei és színházi élet örömteli és újbóli Weöres-felfedezését, a zeneszerző méltó ünneplését, valamint a kortárs zeneművészet és színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének. A bemutatóhoz Sáry László workshopja és a szerző kottáit bemutató utazó kiállítás is kapcsolódik, amely a produkcióval együtt ősszel fesztivál turnéra indul.

szinhaz.hu