Outlét - Bukarestben a Maladype

A Maladype Színház színésznői, Tankó Erika és Szilágyi Ágota a Bukaresti Magyar Intézet meghívására mutatják be Outlét című, önéletrajzi elemekből építkező, személyes hangvételű performanszukat a román fővárosban.

A társulat nem először jár Romániában: 2011-ben az Übü királyt a bukaresti Teatrul Act, Büchner Leonce és Lénáját a szebeni SIBFEST Nemzetközi Színházi Fesztivál, Zsótér Sándor Maladypés vendégrendezését, a Lorenzacciot pedig az aradi UNDERGROUND Fesztivál vendégeként láthatta a romániai közönség. 2012-ben a Platonov és a Tojáséj, majd 2013-ben a Radu Stanca Nemzeti Színházzal koprodukcióban bemutatott, öt UNITER-jelölést kapott Mester és Margarita arattak nagy sikert a román és a nemzetközi színházi élet meghatározó szebeni alkotóműhelyében.

A bukaresti, kortárs színházat kedvelő nézők január 20-án, szerdán, 19.00 órakor láthatják a két színésznő performanszát.

Az alkotók ajánlója:
Mottó: Nem mindegy, hogy honnan startolsz. Azt mondják, az embernek mindig van választása. Nekem nem volt.

"Outlét... Átvilágítani az emlékeken, helyére tenni a múltat, áttetszővé és átjárhatóvá tenni a jelent, hazavinni magunkat önmagunk legmélyére. Úgy gondoljuk, hogy van egy pont: átjáró álom és ébrenlét között, ahol találkozni tudunk önmagunk legelemibb energiáival... különös mélytengeri állapot ez, víztömegek alatti világ, ahol legféltettebb gondolataink és érzéseink kapnak helyet, ülepednek le - egyik réteg a másik után, egyik álom a másik után. Ezeket a rétegeket próbáljuk meg felfejteni, és képekben megfogalmazni: egyfajta "személyes kódrendszer" felállításáról van szó, amelyben a nézőkre az asszociációkon keresztüli "kódfejtés" expedíciós feladata hárul. Csángógésa, pszihedelikus szerelem, pom-pom-pionír."

Az önéletrajzi ihletésű előadás a két, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett és a temesvári Csiky Gergely Színházban korábban többször együtt játszó színésznő személyes gondolatain keresztül szól gyökereik kereséséről, lehetséges megerősítésérő, nőiségről és a szavak teremtő erejéről. A hol különváló, hol periodikusan összefonódó életutak kapcsán nem csupán saját magukat, hanem a velük együtt és körülöttük formálódó környezetet is vizsgálják.

Az összművészeti (szöveg, mozgás, animáció, videó-projekció, zene, ének) előadás különleges vizuális látványvilággal bír, Szilágyi Ágota és Tankó Erika "mélytengeri léthez" illeszkedő jelmezeit Szőllősy Attila egyedi, LED-technológiával kidolgozott fényterve teszi különlegessé.

szinhaz.hu, 2015.