Übü menet - Az Örkény Színház és a Maladype Színház közös programja

Azon ritka alkalomból, hogy Budapesten Alfred Jarry Übü király a az Örkény Színház és a Maladype Színház reportárján egyidőben szerepel, a két színház alkotói rendhagyó közönségtalálkozóra hívják az érdeklődőket. A mindkét előadásban játszó színészek részvételével megtartott közönségtalálkozóra a május 5-i előadás után 21:00 órakor kerül sor az Örkény Színházban.A beszélgetést moderálja az Übü előadások két rendezője, Mácsai Pál és Balázs Zoltán.

Az Örkény Színház Übü király, vagy a lengyelek című előadását április 7-én, 26-án és május 5-én, a Maladype Színház Übü királyát április 18-án és 28-án, nézhetik meg az érdeklődők.

Részletes program:
Április 07. 19.00, Örkény Színház: Übü király, vagy a lengyelek
Április 18. 19.00, Maladype Bázis: Übü király
Április 26. 19.00, Örkény Színház: Übü király, vagy a lengyelek
Április 28. 19.00, Maladype Bázis: Übü király
Május 05. 19.00, Örkény Színház: Übü király, vagy a lengyelek
21:00, közönségtalálkozó az Örkény Színházban.

Az Örkény Színház és a Maladype Színház előadásairól:

Az Örkény Színház Übü királya elôször a Szentendrei Teátrum és az Örkény István Színház együttmûködésében került színre 2014. nyarán. Az előadás 2014 őszétől az Örkény Színház repertoárján szerepel. Főbb szerepekben Csuja Imre, Kerekes Éva és Nagy Zsolt látható.
Az Übü király diákbohózatok sorozatából lett az abszurd színház 19. századi elôfutára. Szövege a nonszensz, a mítosz és az infantilis bohóckodás vegyüléke. Fôhôsét, Übü papát Hébert úr, a rennes-i gimnázium pocakos fizikatanára inspirálta. Jarry szemében „Ô képviselte a világ minden groteszkségét”. 1896-ban a gyilkos humorú diáktréfák áldozatából mitikus drámai alakot formált.
Übü papa, a falánk és gyáva dragonyos kapitány, aki felesége biztatására megöli a lengyel királyt, és elfoglalja a trónt, a gátlástalan hatalmi mámor szimbólumává lett. A darab ôsbemutatóján óriási botrány tört ki, az Übü király azonban túlélt mindent, mert vásári humorú, pimasz krónikája az emberi természet szélsôségeinek.

A Maladype Színház az Übü királyt - ami a Mikszáth téri Bázis nyitóelőadása volt -, immáron 5 éve játssza töretlen sikerrel. A társulat a 100. előadást az USA-ban ünnepelte. 2009-ben a Maladype folytatva interaktív színházi kísérleteit Alfred Jarry Übü királyát rendhagyó módon, a nézők bevonásával állította színpadra. Az Übü király próbafolyamata során, a nézők betöltve az "aktív megfigyelő" szerepét lehetőséget kaptak arra, hogy a színészek és a rendező közös alkotómunkáját, az olvasópróbától a bemutatóig, lépésről-lépésre, személyesen követhessék nyomon. A négy színész - Jászberényi Gábor, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos és Páll Zsolt -, virtuóz játékára épülő előadással a társulat számos külföldi fesztiválra kapott meghívást és 2014-ben elnyerte a montenegrói FIAT – Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb előadásnak járó díját.

szinhaz.hu, 2016.