Újra műsoron a Maladype Platonovja

A Maladype Színház nézőinek kérésére és a nemzetközi fesztiválmeghívásoknak eleget téve újra műsorra tűzi a Platonov című előadását.

A Budapesti Őszi Fesztivál, a Thália Színház és a Maladype Színház koprodukciójában 2010. október 16-án bemutatott előadás, mely vendége volt a ljubljanai EX PONTO Nemzetközi Előadóművészeti Fesztiválnak is.
A produkció január 18-án és 19-én este 7 órától újra látható lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán.
Az eredeti szereposztás színészeinek összjátékát négy meghatározó szerepalak átvételével Fekete Réka Thália, Huszárik Kata, Jászberényi Gábor és Lazók Mátyás erősítik. Mindkét előadást közönségtalálkozó követi.

Tetszik a darab kimunkálatlansága, a nyersessége. Érdekel, hogy miként tudjuk megfogalmazni a saját nyelvünkön azt a fajta személyes létezést, amit ezek a csehovi figurák együttesen képviselnek. A Platonovban a generációs problémák mellett rendkívül élesen jelenik meg egy fiatalember hevülete, vehemens kritikája a világgal, a környezetével szemben, s ez – úgy érzem – tökéletes alapanyagot kínál egy olyan társulat számára, amely saját folyamatos újrafogalmazására törekszik – fogalmazott Balázs Zoltán rendező az előadásról.
Balázs Zoltán értelmezése lehántja a műről a lírai és melankolikus rétegeket, nem a Csehov-játék édesbús, impresszionista, pasztellszínekkel dolgozó hagyományához csatlakozik, hanem a szöveg nyersebb, elevenebb, ironikusabb megközelítését kínálja. Azt az „egyszerű és primitív” játékmódot, amelyre maga Csehov utal egy helyen. A Maladype kegyetlenül őszinte produkciója nem a csehovi szándékot kutatja, hanem a mű mai értelmezési lehetőségeit. Mert, ahogy Fodor Géza fogalmazott egy esszéjében: „Egy elmaradott társadalomban, amely évtizedek óta tömegesen termeli a frusztrált „felesleges embereket”, s pusztítja a hiteles személyiségeket, nem érdekes, izgalmas, aktuális-e Csehov Platonovja? – áll a Budapesti Őszi Fesztivál ajánlójában.

7 óra 7, 2014.