Híres festők és a pandamedvék – újra felolvasószínház a Maladype Bázison

Március 3-án ismét láthatják a nézők a Matei Visniec abszurd drámája alapján készült, A pandamedvék története, amiként az a szaxofonos meséli el, akinek egyik barátnője Frankfurtban lakik című felolvasószínházi előadást a Maladype Bázison.

Bár decemberben – amikor magát a szerzőt is vendégül látta a színház – az alkotók még úgy tervezték, hogy egyszeri, kivételes alkalom leszA pandamedvék történetének feldolgozása, a nagy sikerre való tekintettel a Maladype újra műsorra tűzi a darabot.

Az előadás különleges találkozása színháznak és képzőművészetnek, ugyanis minden jelenet egy világhírű festő (Botticelli, El Greco, Botero, Picasso, Kahlo, Hokusai stb.) stílusában készült el. Így a történet során Olaszországtól Spanyolországon át egészen Japánig szinte az egész világon átkalandozhatnak a nézők. Utazásban azonban nemcsak nekik lesz részük, hanem magának a produkciónak is, melynek párizsi premierjéről már megkezdődtek a tárgyalások.

Matei Vişniec mind román, mind pedig francia nyelven tucatnyi nagy hatású drámát írt. Romániában a Bukaresti Egyetemen filozófiát tanult, majd 1977-ben fordult az írás felé. Az ezt követő tíz évben húsz drámát írt, ám a romániai cenzúra mindet betiltotta. 1987-ben franciaországi meghívást kapott, azóta főként franciául publikál, és felvette a francia állampolgárságot is. A kommunista rezsim bukását követően 30 darabját mutatták be Romániában, és a magyarországi színházak is előszeretettel tűzik műsorukra frivol és váratlan fordulatokkal teli írásait.

7 óra 7, 2014.