Különleges módszerrel trenírozzák a jövő vezető közgazdászait

Maladype – egy módszer, amely kommunikációs, önismereti, önfejlesztő tréning is. Célja kettős: egyrészt fejleszteni a diákok képességeit, másfelől „kinevelni” egy olyan kört, akik később vezető pozíciót betöltve a pénzügyi szektorban, érzékenyebbek lesznek a társadalmi problémákra.
A felvételi során kiderült, hogy a hallgatók főként elméleti ismereteket sajátítanak el tanulmányaik során, a kommunikációs és prezentációs készségek pedig sokkal jobban fejleszthetők a Maladype által kínált környezetben. A mentorok ezért olyan helyzeteket teremtenek, amelyekkel kimozdítják a mentorálltakat a komfortzónájukból – magyarázta Fried Zsuzsa programszervező a Kossuth rádió Szombat délelőtt című műsorában.

A hallgatók nagy része közgazdász előképzettséggel rendelkezik – folytatta. A tréningeken mindig is hangsúlyos volt valamely művészeti ág felé való elmozdulás. Korábban a képző-, majd a táncművészettel volt összekapcsolva a program, idén a színházművészettel – tette hozzá.

A Maladype társulata eléggé szabálytalanul gondolkodik, így minden, ami rendhagyó, váratlan vagy más, az inspirálóan hat – mutatott rá Balázs Zoltán. A Maladype Színház művészeti vezetője hangsúlyozta: a tréningeken a szakirányultságától függetlenül mindenki visszatalál abba az állapotba, ahol jó önfeledtnek lenni, a másikban bízni és olyan dolgokba belefeledkezni, amelyeknek nem látni még a végét annak kezdetekor. A foglalkozás egyik lényege, hogy személyes, akár társadalmi ügyeket merészebben, asszociatívabban és integratívabban lehessen szemlélni, ez által sokkal nagyvonalúbb és adakozóbb legyen a személy, és az a közeg is, amelyet képvisel.

A stílusgyakorlatok során sokféle stílusban lehet egy dolgot, az élet egy epizódját szemlélni. A repertoár nagyon érdekes, a lényeg, hogy többféle perspektíva keveredjen. A közgazdászok például szabályosan gondolkodnak, mivel a környezetük, a szakterületük is szabályokra épül, így náluk az az érdekes, ahogy visszabontják szabálytalanságokra a saját maguk lényét. Ezáltal még egy „céltalannak tűnő” közös dalolást is bevállalnak, a játékkedv és az itt és most öröme összekovácsolja a csapatot, így nyer értelmet – húzta alá Balázs Zoltán.

hirado online, 2014.