Stílusgyakorlatok a Maladypében

A Maladype Színház december 14-én 19 órakor mutatja be Raymond QueneauStílusgyakorlatok című művét a Mikszáth téri Bázison.
Queneau műve valódi írói bravúr. A francia avantgárd különös alakja, amellett, hogy Alfred Jarryval együtt alapító tagja volt a Patafizikai Társaságnak, matematikusi végzettséggel is rendelkezett, s ez irányú érdeklődése begyűrűzött írói alkotásaiba is. A Stílusgyakorlatokszövege egyetlen, hétköznapi történet 99 variációjából álló nyelvi-matematikai játék, s mint ilyen, tökéletes alapanyagul szolgál a Maladype variabilitással való játékos kísérletezésének újabb állomásán.

A Leonce és Lénához és az Übü királyhoz hasonlóan a Stílusgyakorlatok című előadás is számít a nézői elme kreatív aktivitására: Balázs Zoltán rendezésében a szöveget „kockákra vágja”, s a történetvariációk mindegyikét különböző, magyar és külföldi filmrendezők stílusában valósítja meg a színház négy színésze. A szemünk előtt lepergő „film” így válik különleges színházi élménnyé, és sajátos dramaturgiájának felderítését film-ínyencek és színházszeretők egyaránt élvezhetik.

A 2009-es Übü királyhoz hasonlóan a bemutatót ezúttal is közel két hónapos, nyílt próbaidőszak előzte meg, mely során az érdeklődők aktív résztvevőként kapcsolódhattak be a társulat műhelymunkájába, személyesen ismerhették meg és próbálhatták ki a Maladypére jellemző sajátos színházi megoldásokat és gyakorlatokat.
Az előadásban Lendváczky Zoltánt, Orosz Ákost, Szilágyi Ágotát és Tankó Erikát láthatják a nézők.
A darabot Bognár Róbert fordításában játsszák, az előadást Balázs Zoltán rendezi.
A premiert december 14-én 19 órakor tartják a Maladype Mikszáth téri Bázisán.

7 óra 7 , 2014.