A Maladype a Mesterkurzusok Interkulturális Fesztiválján

A különböző színházi műhelyeket és alkotói módszereket bemutató rendezvénysorozaton Balázs Zoltán a Maladype Tojáséj című előadásának gyakorlatait felhasználva tartott színészeivel bemutatót a „véletlenek játékai" módszeréről
A Teatro Potlach és az Eugenio Barba által vezetett I.S.T.A. (International School of Theatre Anthropology) együttműködésével 2013. június 10-19. között rendezték meg Fara Sabinában az Intercultural Festival Laboratory of Theatre Practices-t (Színházi Gyakorlatok Laboratóriumának Interkulturális Fesztiválja). Balázs Zoltán és a Maladype három színésze Pino Di Buduo, a Teatro Potlach vezetőjének meghívására érkezett a fesztiválra. A különböző színházi műhelyeket és alkotói módszereket bemutató rendezvénysorozaton Balázs Zoltán a Maladype Tojáséj című előadásának gyakorlatait felhasználva tartott színészeivel bemutatót a „véletlenek játékai" módszeréről.

A több mint egy hetes nyári egyetem alkotó műhelyeiben számtalan művész és egyetemi hallgató dolgozott együtt a színházművészet tradicionális és kortárs vonulatát képviselő nemzetközi alkotókkal. A mesterkurzusokat és workshopokat olyan neves művészek és előadók tartották, mint a japán Keiin Yoshimura színésznő, az argentin bohócművészet mestere, Hernán Gené, valamint az indiai Parvathy Baul ének- és táncművész, akinek az indiai Baul színház hagyományait ápoló workshopján részt vettek a Maladype színészei is: Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos és Tankó Erika.
Az interpretáció eksztatikus jellege, a titokzatos bengáli bárdok, a Baul hagyományaihoz köti Parvathy Baul művészetét. Táncát és énekét két kis hangszer, a monoton hangzású Ektar és a Dugger dob kíséri. Bár alapvetően mestere, Sanathan Das Baul énekstílusát követi, több mesterének művészetéből is merítve, mindig hozzátesz saját egyéniségéből és energiáiból is.
A fesztivál egyik legfontosabb eseménye Eugenio Barba és Julia Varley a Félig evilági, félig túlvilági címet viselő két napos mesterkurzusa volt, amely gyakorlati bemutatók segítségével a színész és a jellem viszonyának témáját járta körül. Az Eugenio Barba módszerének alapjait képező színpadi jelenlét lényegét, a színész átváltozó képességének jellemzőit példázta azAve Maria című előadás is, amelyet Julia Varley előadásában láthattak a fesztivál résztvevői. A több év munkájával összeállított előadásban Varley a híres chilei színésznőnek, Maria Cánepanak kívánt emléket állítani. Barba hatását mutatta Nathalia Mentha és Keiin Youshimura színészi játéka is az olasz-japán koprodukcióban készített Neve címet viselő előadás munkabemutatójában is. Ezt következett az Odin Színház 50 évét összefoglaló A Különbség meghódítása című film vetítése, amelyhez kapcsolódva Eugenio Barba összegezte színházi kísérletei legfőbb tapasztalatait.

A hetvenes évek római színházi avantgárd időszakához kötődő Potlach Színház – amely az Odin szellemiségét adja tovább -, mára már saját művészi céljait és módszereit követi, és széles skálán mozgó expresszív előadói stílus jellemez. A Mesterkurzusok Interkulturális Fesztiválja a generációk közötti kapcsolatot erősíti, a “mesterséget”, a színház értelmének kutatását és személyes újra felfedezésének fontosságát hirdeti. Lényege a falak nélküli színház, és benne a legfontosabb, a színház teste és a hangja: a színész.

A Maladype társulata augusztus 1-én visszatér Fara Sabinába, hogy készülő új előadása, aMacbeth/Anatómia próbaidőszakának második felét a Teatro Potlach koncentrált műhelymunkára és elmélyülésre alkalmas tereiben hozza létre. A hazai és nemzetközi partnerek támogatásával létrejövő előadást az érdeklődők szeptember 6-án és 7-én láthatják majd a Trafóban.

7 óra 7, 2013.