Újra Szabad Akadémia a Maladypében

A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában készült, frissen bemutatott Mester és Margarita két változata lesz április 7-én 14 órától a Szabad Akadémia témája a Maladype Bázison.
A Romániában készült előadás különlegessége az újszerű adaptáció dramaturgiai megoldásaiban, a rendezői koncepció differenciáltságában és a kettős szereposztás színészeinek fogalmazási stílusában és eltérő eszköztárában rejlik. A két változat egyikében Mariana Mihu, a nagyszebeni Nemzeti Színház színésznője, a másikban Orosz Ákos, a Maladype Színház színésze kelti életre Wolandot. Az adaptáció komplexitásának köszönhetően a színpadi események mindkét előadás során videó-projekciókkal egészülnek ki. A film-színház-zene összhatásáról, a szerepösszevonások egységéről és a tér-idő kezelés egyedi megoldásairól is szó lesz a vasárnapi Akadémián.

A Radu Stanca Nemzeti Színház és a Maladype színészei négy hónapon keresztül dolgoztak az előadáson. Balázs Zoltán napközben rendezett, koreográfiát tanított be, éjjel pedig a társulattal a filmes betéteken dolgozott. Kiss Ilona műfordító és dramaturg tizenkét évig kutatta az író életművét, így az ő személye valóban autentikus forrás, ha Bulgakovról van szó. A délután kettőtől este hatig tartó program során a rendező és a dramaturg mesélnek a kétféle verzió létrehozásának minden nehézségéről és a bennük rejlő szélsőséges lehetőségekről. A színészekkel (Tankó Erikával, Lendváczky Zoltánnal, Orosz Ákossal) a rendhagyó próbafolyamatról, a "többnyelvűségről" és természetesen az előadás "utórezgéseiről" beszélgethetnek a résztvevők. A programot vetítés egészíti ki.

fidelio.hu, 2013.