Platonovék partija

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében október 16-án mutatja be a Maladype Színház Csehov darabját.
A játékra helyezi a hangsúlyt a Maladype Színház azzal, hogy Csehov első drámája, a Platonovcselekményét egy biliárdasztal körül bonyolítja. A rendezőt, Balázs Zoltánt a korai (Csehov 21 évesen írta), eredetileg cím nélküli darab kimunkálatlansága, nyersessége fogta meg, mivel ez egyben "variálhatóságot" is jelent.
A színmű nyomtatásban mintegy kétszáz oldal, a teljes darab előadása hat-hét óra lenne. Minden társulat erős húzásokkal játssza a Platonovot, így "nincs két ugyanolyan Platonov szöveg" - mondta rendező. A Maladype előadása két-két és fél órás lesz. A Thália Arizona Stúdiójának terében egyébként sem lehetne úgy játszani a darabot, mint nagyszínpadon. "Nagyon koncentrált az egész, az egymással partiban levés, az együttes játék miatt az előadás állandóan vibrál, és a nézőkkel is jól lehet kommunikálni közben. Nekünk nagyon fontos a játék" - fogalmazott. A játék fogalmához kapcsolódik a stúdió terét uraló, középen álló biliárdasztal is: ez Anna Petrovna öröksége a férjétől. A drapp szövettel borított díszletelem szervezi az alakokat a "partiban", közben az asztal mint színpad is működik - emelte ki a rendező. "Másképp működik az élet, ha akár csak két lépésnyi terv létezik az ember fejében, akárcsak a biliárd" - fűzte hozzá.

A Platonov által felvetett kérdések a nem rég indult Szabad Akadémia elnevezésű tematizált programsorozatban is helyet kapnak majd. A Szabad Akadémia havonta két vasárnap déltől este nyolcig dolgoz fel egy-egy színházhoz, színjátszáshoz kapcsolódó témát a Mikszáth Kálmán téri Maladype Bázison. A közönséget vetítésekkel, játékokkal, gyakorlatokkal váró programsorozat témáihoz a szervezők minden alkalommal vendéget is hívnak: második alkalommal, október 31-én Janisch Attila filmrendező beszél a művészi teremtésről.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében bemutatott előadásban a társulat régi tagjai - Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla, Tompa Ádám, Páll Zsolt és Orosz Ákos - mellett feltűnik a Maladypéhez frissen csatlakozott Ligeti Kovács Judit, Faragó Zénó és Tankó Erika is, míg Kerekes Vica vendégként vesz részt a produkcióban. Az előadás díszletét és jelmezeit Molnár Bea tervezte.

fidelio.hu, 2011.