Keresztutak

A Maladype Színház 2011-ben indított útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, melyek a kulturális innovációt, nyelvi sokszínűséget és a közönség közötti kapcsolatépítést erősítik országaink között. Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat lényege a kulturális sokszínűségek és a kultúrák közötti párbeszédek találkozópontjának kiépítése. A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatain keresztül egyre több lehetőség nyílik különböző színházi tradíción alapuló intézmények megismerésére. Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük közönségünket az új színházi generációk kivételes képviselőivel. A programsorozat keretein belül olyan országok színházait látjuk vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak Bázisunk/lakásszínházunk adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

 

Szabadság: a legdrágább kapitalista szó

A Maladype Színház CROSSROADS / KERESZTUTAK programsorozatának keretén belül bemutatja a belgrádi Bitef teatar produkcióját: a Szabadság: a legdrágább kapitalista szó című előadást, mely magyar és angol nyelvű felirattal látható 2019. március 28-án, 19.00 órakor a TRIP Hajón (I. kerület Budapest, Szilágyi Dezső tér 2-es móló).
Hogyan érnek össze a korlátok és akadályok, mennyire lehetséges a ki- és betekintés, a reflexió, de leginkább a szabadságvesztés globális rendszerére való rálátás? Maja Pelević és Olga Dimitrijević, drámaírók ezekre a kérdésekre keresik válaszukat, amikor egy nehezen elérhető országba merészkednek: Észak-Koreába. Ez az ország az őt körülvevő világban totális diktatúrájáról, atomrobbantásairól, humanitárius válságairól, munkatáborairól, politikai gyilkosságairól és kínzásairól ismert. 

Nem igazán turistáknak való világ. Ők mégis nagyon eredeti kirándulási formára szánják el magukat, és arról ténylegesen be is számolnak a közönségnek. Az előadásuk fontos jele annak, hogy van igény arra, hogy körbejárjuk a szabadság szót és annak globális értelmezését a színház segítségével is.


„... a merőben újszerű forma és a szokatlanul erős személyesség letaglóz, ahogyan a játszók szó szerint is beleteszik magukat a játékba, és minden értelemben a maguk ügyévé teszik azt, elkerülve a rossz értelemben vett teatralitást, olyan meggyőződéssel képviselve az egészet, ahogyan arra csak kevés előadás képes. (Kovács Bálint, Index, 2017.05.26.)

Koncepció, szöveg és előadók: Maja Pelević és Olga Dimitrijević
Koreográfus: Igor Koruga
Zene: Anja Đorđević
Jelmeztervező: Ljiljana Dragović
Videószerkesztés: Deana Petrović
Önkéntes dramaturg: Jasna Jasna Žmak
Producerek: Dragana Jovović, Olivera Kecojević, Jovana Janjić

A bemutató időpontja: 2016. szeptember 28., Bitef festival, Belgrade
Időtartam: 85 perc

Az előadás többek között látható volt a thessalonikii Dimitria, a keralai ITFoK, a brnói Világszínház, a temesvári TESZT és a szarajevói MESS fesztiválokon.