Don Carlos előbemutató a Bázison!

A Maladype Színház tíz éves fennállása alatt sajátos darabválasztásaival és egyedi látásmódjával sokszor bizonyította már újszerű elképzeléseinek hitelét. Előadásaival a „szakrális” és a „profán”, a történelmi és a mai, a különleges és a hétköznapi egyensúlyára törekszik. Legyen szó Dante, Figaro, Leonce, Lorenzaccio, Platonov vagy Übü király alakjáról, a színpadi megvalósítás sosem nélkülözi az egyén és környezete, a mikro-, és a makro közösség feszültséggel teli viszonyát. Választott darabjaink mindenkori záloga a színész, aki személyiségének teljes súlyával képes fedezni azt a „mozdulatlanul mozduló” dramaturgiát, mely repertoáron lévő előadásainkat jellemzi. Így van ez Don Carlos esetében is.

Hatezer soros, monstruózus terjedelme és bonyolult cselekménye miatt a Don Carlost nem könnyű előadni, de lenyűgöző teatralitása, tirádáinak magával ragadó áriaszerűsége, nagyszabású párjeleneteinek szinte operai fensége izgalmas kihívást jelent azon alkotók számára, akik nem félnek a rendhagyó és szokatlan színpadi megoldásoktól. A Maladype Bázison, polgári környezetben életre kelteni F. Schiller történetét, színészeknek, dramaturgnak, tervezőnek és rendezőnek nem kisebb kihívást jelent, mint megvalósítani a „minimalista monumentalizmus” szokatlan műfaját. Figyelembe véve a különleges játszóhely adottságait, tervezett előadásunk az individuum és hatalom „intim”, emberi és mindennapi kapcsolatát szeretné hangsúlyozni, a megszokottól eltérő színészi és rendezői megoldásokkal.

F. Schiller: Don Carlos
Fordította: Vas István

Don Carlos a patetikus-retorikus schilleri eszmedráma remekbe szabott példája. A történet az intrikáktól vezérelt és rideg, végtelenül szabályozott spanyol udvar hatalmi keretei között játszódik. A dráma középpontjában Don Carlos, a habozó-gyötrődő herceg áll, akit szinte szétszakít személyes kapcsolatainak beteljesületlensége. Drámai akció szempontjából, a leghangsúlyosabb szereplő –az európai humanitás szószólója - Posa márki. Ő irányítja és kapcsolja össze a dráma szerelmi és politikai szálát egységes indítékrendszerré. Bár Carlos és Posa elbuknak, ifjúkoruk „aranyálma” a szükségszerűség birodalmában nem valósulhat meg, a dráma szárnyaló dikcióval kifejeződő eszmei síkján a szabadság és a barátság nemes ideáljai diadalmaskodnak.

Szereposztás:

II. Fülöp, spanyol király: Kuna Károly
Valois Erzsébet, királynő: Tankó Erika
Don Carlos, trónörökös: Lendváczky Zoltán
Posa márki, máltai lovag: Orosz Ákos
Eboli hercegnő: Varga Gabriella
Alba herceg: Keszég László
Klára Eugénia, infánsnő: Blasek Gyöngyi
Főinkvizítor: Blasek Gyöngyi

Díszlettervező: Gombár Judit
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Góczán Judit
Asszisztens: Tárnoki Márk

Rendező: Balázs Zoltán