Amália sóhaja - Teatrul Act vendégelőadása a Merlinben

A Maladype Színház kezdeményezésére három országból három független színház három fővárosban vendégszerepel.
A bukaresti Tetarul Act és a ljubljanai Mini Teater Budapesten, a Maladype Színház, Bukarestben és Ljubljanában mutatkozik be a helyi közönségnek.

A bukaresti Teatrul Act bemutatja a Merlin Színházban
Alina Nelega: Amália sóhaja /Amalia respira adânc/
Cristina Cassian előadásában.

Rendezte: Mariana Camarasan
Díszlet és jelmez: Alexandra Penciuc
Időtartam: 75 perc magyar felirattal

Alina Nelega Amália sóhaja c. számos díjat elnyert monodrámáját 2011. február 20-án 20.00 órakor a Merlin Színházban mutatja be a Maladype Színház meghívására Budapesten fellépő a Teatrul Act Bukarest.
A fiatal Amália a kommunizmus kezdetén még hitt a jövőben. Úttörő, majd fiatalon párttag lett. De mire a korszak véget ér és '89-ben kitör a romániai forradalom, már csak takarítónőnek tud elhelyezkedni a bukaresti repülőtéren. Túlélési stratégiáját ezután légzési gyakorlatokra és sóhajokra alapozza. Abban bízik, hogy ha sikerül tökéletesítenie légzéstechnikáját, bejuthat majd egy jobb világba - az angyalok közé. Az előadás egy megrendítő történetet mesél el egy nőről, aki fiatal korától késő öregségéig csodálatra méltó kitartással és bátorsággal küzd a fennmaradásért, a túlélésért.

A fiatal román színésznő, Cristina Cassian – aki nem régen végezte el a bukaresti Színművészeti Akadémiát – tehetsége nyilvánvaló. Nemcsak a monodráma rendkívül nehéz műfajában mozog otthonosan, hanem bravúros szakmai teljesítményt nyújt a tizenéves lánytól az idős asszony alakjáig terjedő alakok hiteles megformálásával.

A szerző, Alina Nelega, egy személyben író, műfordító, színikritikus és rendező. Színdarabjait lefordították angolra, németre, franciára, oroszra, előadták bukaresti, londoni, zürichi és New-Yorki színházakban.

„ ...a monodrámát előadó színész számára az jelenti a kihívást, hogy hogyan teheti láthatóvá a színpadi konvenció és a színpadi játék keretében azokat az alakokat, akik fizikailag nem jelennek meg a színen. Ily módon a monodráma nézője képzeletével nagyobb mértékben vesz részt az előadásban, mint a dialógusos drámai forma esetében”. (Alina Nelega; színhaz.net)

Az legrégebbi bukaresti független színház sikeres előadásának híre már megelőzte a vendégszereplést. Legutóbb az írónő a 2009-ben a Kortárs Drámafesztivál vendége volt. 2011. február 21-én, hétfőn 18.00 órakor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében szakmai beszélgetés lesz az alkotókkal, nemcsak a múltat feldolgozó kortárs drámairodalomról, de a független színházak kapcsolódási lehetőségeiről, helyéről, szerepéről is.

A beszélgetés helyszíne: Maladype Bázis (VIII., Mikszáth tér 2.)

www.criticailapok.hu