Az évad utolsó Remek hang a futkosásban előadása Sáry László zeneszerző workshopjával

Június 10-én, pénteken és 12-én, vasárnap 19:30 –kor újra látható a Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensembe koprodukciójában létrejött Sáry László Artisjus díjas operája, a Remek hang a futkosásban. Az előadás helyszíne az SZFE Ódry Színpadának Padlás kamaraterme.

A június 12-i előadás előtt 18.00 és 19.00 óra között Sáry László az általa megalkotott Kreatív Zenei Gyakorlatok módszer alapján a nagyközönség számára is nyitott workshopot tart a Remek hang alkotóinak részvételével.

pic1464854149

Sáry László workshopjáról:
A workshop Sáry László nemzetközileg is elismert „Kreatív zenei játékok” zenepedagógiai módszerébe enged betekintést. Zeneileg olyan elemeket használ, amelyek könnyen felfoghatók, nyitottak, de ugyanakkor pontosan körülhatárolt formaviláguk van és zenei iskolázottság nélkül is követhető zenei anyagból épülnek fel. A gyakorlatokban bennrejlő konstruktivitást mindig más-más ötlettel bontja ki. Arra is törekszik, hogy a darabok zeneileg önállóak legyenek és önmagukban is teljes képet adjanak a játékosoknak és hallgatóknak egyaránt. Az anyag feldolgozásában és realizálásában szem előtt tartja az egyszerű, de minden pillanatában ellenőrzött és irányított zenei folyamatok és pontosan körülhatárolt formák gyakorlását. Egy-egy gyakorlatnak többféle megvalósítási lehetősége van aszerint, hogy a játékos hogyan oldja meg feladatát. A workshop játékai nincsenek kötve sem a hangszereken való virtuóz jártassághoz, sem magas fokú zenei képzettséghez, a zenében járatlan embereknek is élvezetes élményt nyújtanak, de komoly képzettséggel rendelkező hangszeres vagy énekes játékosoknak is pompás impressziót adnak.

Remek hang a futkosásban - előadás ismertető:

Szöveg és zene tökéletes egymásra találása Sáry László: Remek hang a futkosásban című Artisjus díjas kisoperája. Sáry előtt aligha jutott volna eszébe bárkinek egy opera alapjául Weöres Sándor versét venni, a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani. A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egy órás műben minden másképp zajlik, mint ahogyan megszoktuk, ellenben minden adott, ami egy kamaraoperához szükséges: nyitány, 12 jelenet, áriák, recitativók, kórusok és utójáték. A zárszámok Sáry Kreatív zenei gyakorlatain alapuló „társasjátékok”, az utójáték pedig a klasszikus vígoperai finálék paródiája. Túl a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus.

„Krónikásként hosszan keringek az előadás körül anélkül, hogy le tudnám írni, tulajdonképpen mi is történik a meglehetősen kis területű színházi arénában. Azonban az, ami történik, olyan elbűvölően változatos, váratlan, kamaszos, ihletett, erotikus, komikus, emberi, meghökkentő, hogy szóbeli érzékeltetése a maga konkrétságában teljesen reménytelen. De szavamat adom, hogy az egész minden pillanatban élvezetes és megunhatatlan.
A nyolc abszolút fajsúlyos zenész és színész, akiknek a parádés kivitelezés köszönhető, a következő: Borbély László, Rozmán Lajos, Rákóczy Anna, Petrovics Anna, Kéringer László, Duffek Ildikó, Huszárik Kata és Szilágyi Ágota."
Malina János - Muzsika, 2015.

ALKOTÓK

Rendező: Balázs Zoltán
Zenei vezető: Rozmán Lajos

Borbély László – zongora
Duffek Ildikó – ének
Huszárik Kata – ének, próza
Kéringer László - ének
Petrovics Anna - fuvola
Rákóczy Anna - fuvola
Rozmán Lajos - klarinét
Szilágyi Ágota – ének, próza

Mindenkit szeretettel várunk!