A Kamarakoncert - muzsikusközelben: (Dis)agreement - hangszeres színház és hangszertelen szonáta

„THE BAROQUE IS THEATER, AND THE THEATER IS BAROQUE.”
(William Eggington: the theater of truth)

Pétery Dóra – csembaló és Bali János – furulya koncertje
Beszélgető partner: Mácsai János – zenetörténész

pic1457123663

2016. március 13. vasárnap, 19.00

Műsoron Bali János, Horváth Balázs, Maurizio Kagel, Laurán Apolka, Jean-Baptiste Loeillet, Giuseppe Sammartini, Kurt Schwitters, Georg Philipp Telemann és La Monte Young művei.


Különleges élményt ígér Pétery Dóra és Bali János koncertje március 13-án, vasárnap 19.00 órától a Maladype Színházban. A két művész hangversenye rendhagyó módon állítja párhuzamba a régi zene mestereinek kompozícióit és a kortárs zeneszerzők műveit.

Bali János Liszt Ferenc-díjas furulyaművész és karnagy. Tanulmányait a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozata után az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakán folytatta, diplomáját 1988-ban szerezte. Furulyát és barokkfuvolát Stadler Vilmosnál és Anneke Boeke-nál tanult, Kurtág György kamarazene-óráit, Hans Maria Kneihs furulya-, Barthold Kuijken barokkfuvola-, és Eötvös Péter valamint Helmuth Rilling karmesterkurzusait látogatta. Alapítója és karmestere volt a budapesti Ars Nova kamarakórusnak (1982-1993), mellyel többek között Bach, Schütz, Monteverdi, Dowland, Josquin, Isaac, Obrecht, Ockeghem, Busnoys, Dufay, Dunstable mûveit adta elõ. 1993-ban megalapította az A:N:S (Ars Nova "secunda") kórust. Rendszeres vendégkarmestere a Gödöllõi Szimfonikus Zenekarnak, specialitása a barokk és a bécsi klasszikus muzsika. Lemezt is készített az együttessel A bécsi klasszikus szimfónia Magyarországon címmel. Mint furulya- és barokkfuvola-mûvész, szólistaként, kamaraegyüttesekkel és régi hangszeres zenekarok tagjaként rendszeresen koncertezik Magyarországon, Európa számos országában és az USA-ban, több lemez közremûködõje. Mûvészeti vezetõje egy középkori és kortárs zenét játszó együttesnek; felkérésükre neves komponisták (Vidovszky L., ifj. Kurtág Gy., Soós A., Kondor Á., R. Clemencic) írtak darabokat. 1988 óta a Schola Hungarica énekese, az együttes több lemezén szerepel szólistaként. Furulya és kamarazene-tanár a gödöllõi Chopin Zeneiskolában és a budapesti Veres Péter Gimnáziumban. Egy furulyaiskola szerzõje és több furulyakotta közreadója, kottája gyõztes lett az Amerikai Nemzeti Fuvolás Társaság új kottákra kiírt versenyén 1998-ban. A furulyáról írott monográfiája az e témában valaha is megjelent legátfogóbb könyv. Rendszeresen tart elõadásokat a reneszánsz és a barokk zenérõl. 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíjában részesült.
Bali János koncertjein sajátos szimbiózisban jelennek meg a régi zenei és a kortárs művek, amelyeket - egymást megtermékenyítő hatásából fakadóan – mindig új zenei kontextusban hallhat a közönség.

Pétery Dóra orgonaművész orgonatanulmányait Szathmáry Lillánál kezdte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zenetudományt és orgonát tanult, 2000-ben diplomázott orgona szakon „kiváló” minősítéssel Ruppert István és Pálúr János növendékeként. Elsőként tanulhatott a Helsinki Sibelius Akadémián klavikordot főszakként, 2003-ban Spányi Miklós növendékeként adta diplomakoncertjét. Orgonatudását Hans-Ola Ericsson koncertorgonista szólistaosztályában tökéletesítette a svéd Piteå Musikhögskolanban. Széles érdeklődés jellemzi mind a hangszerek, mind a repertoár tekintetében. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként orgonán, csembalón és klavikordon. Repertoárján a legkorábbi reneszánsz billentyűs művektől kezdve a legújabb kompozíciók is szerepelnek. Szívesen dolgozik együtt zeneszerzőkkel és vesz részt kísérleti produciókban, több felvételt készített Svédországban és Magyarországon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, emellett a csillaghegyi evangélikus templom orgonistája.

Időpont: 2016. március 13., vasárnap, 19.00