Kravcsenko-ügy a Socialmarie Közönségdíjért - A Te szavazatod is számít!

A Maladype Színház Kravcsenko-ügy című társadalmi integrációs projektje is esélyes a 2016. évi SozialMarie-díjra. A SozialMarie-díj 2005 óta minden évben 15 kitűnő társadalmi innovációt állít a figyelem középpontjába. Európa legrégebbi társadalmi innovációs elismerése az 54.000 euro értékű pénzbeli díjazás mellett mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal adnak válaszokat a társadalom kihívásaira. Minden évben átadásra kerül a közönségdíj is, amelyre a Maladype Színház Közhasznú Egyesület Kravcsenko projektje február 26-ig, még egy napig várja szavazatodat
 ITT.

A Kravcsenko-ügy egy több fázisból álló programsorozat. Alapja ViktorKravcsenko: Én a szabadságot választottam című „Sztálin elleni vádirata”, amely Magyarországon először a Maladype Színház kiadásában a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Konok Péter történész fordításában, Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész borítótervével jelent meg. A műből színházi előadás készült, amely 2015 őszétől Balázs Zoltán, színész, rendező, a Maladype Színház művészeti vezetőjének előadásában „egyszemélyes kiáltványként” látható. Az előadásra épül a Maladype átfogó színházi nevelési programja, amely 14-22 éves roma és nem roma, hátrányos helyzetű és kiemelkedően tehetséges diákok, valamint pedagógusaik aktív partnerségi viszonyra épülő bevonásával foglalkozik a demokratikus értékek, az állampolgári jogok, a személyes és kollektív szabadság, az aktív állampolgári részvétel, a felelős választásra és döntésre való képesség, valamint a különböző társadalmi folyamatok közös vizsgálatával. A színházi nevelési program mini tárgyalások formájában valósul meg, ahol a diákok bíróként, ügyészként, ügyvédként, alperesként, felperesként és esküdtekként fogalmazhatják meg gondolataikat a fenti kérdésekről. A tárgyalások alapja és kiindulópontja Viktor Kravcsenko pere, amelyet a program végén az összes résztvevővel újratárgyal a színház.

A projektben részt vevő szakértők: Bíró Judit, szociológus, az ELTE TÁT Kisebbségszociológia Tanszékének vezetője, Gyimesi Zsuzsanna, Oroszország-kutató, az ELTE BTK Ruszisztikai Központjának ügyvivő szakértője, Borbély Zoltán, jogász, ügyvéd, a Legfőbb Ügyészség korábbi szóvivője, Csepeli György, szociológus, szociálpszichológus, a Magyar Szociológiai Társaság elnöke, Konok Péter, történész, a kötet fordítója, Pók Attila, történész, az MTA BTK TTI megbízott igazgatója és Sz. Bíró Zoltán, történész, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa.

Az öt fázisból álló program, amely jelenleg harmadik fázisában tart, eddig közel 160 hátrányos helyzetű, eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező, Magyarország elmaradott régióiban élő 14-22 éves diákkal és pedagógusaival került megvalósításra. Az integráló szellemiségű projektet támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap,a Norvég Civil Támogatási Alap és az Open Society Institute.

A projektről bővebben honlapunkon a Kravcsenko-ügy menüpont alatt olvashatsz.

Támogasd a Kravcsenko-ügyet szavazatoddal!