Elkezdődtek Romain Weingarten Nyár c. darabjának próbái a Bázison

Romain Weingarten a francia szürrealista avantgárd drámairodalom egyik leghangsúlyosabb szerzője. Az 1948-ban feltűnt drámaíró, „Nyár” című színművében mesterien keveri a fantasztikumot és a valót, - fénylő költői nyelven valósítja meg a zabolátlan gyermeki fantáziára emlékeztető képzelet és valóság sajátos szintézisét. Az író a szereplők rejtelmek kertjében szerzett tapasztalatait, nyiladozó erotikával átszőtt lélekrezdüléseit, - a titokzatos „valóságfeletti” igazságot, az írói abszurd-látószög és humor játékos és groteszk szabadságával, varázslatosan lebegő könnyedségű történetté emeli.

Előzmények:
Magyarországon a hatvanas évek végén Várkonyi Zoltán rendezésében mutatták be először Weingarten darabját. Az akkori színházi ízléstől annyira idegen volt, hogy mind az ítészek, mind a közönség körében nagy értetlenség fogadta az előadást. Várkonyit annyira izgatta továbbra is a mű varázslata, hogy tíz évvel később újra megrendezte, akkor már sokkal elfogadóbb volt a színházi közeg. A továbbiakban Tordy Géza, Mészáros Károly és Szikora János is sikerrel próbálkozott más és más megközelítésből a talányos színmű színrevitelével.

Egyes szakírók a szürrealizmus megszületése előtti művészelődök között (sok más mellett) említik Hölderlin-t, Ghelderode-t, Jarry-t, Wyspianski-t és Genet-t. A Maladype elmúlt tizenöt éve során ezen szerzők egy-egy drámájából emlékezetes előadások születtek. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Írta: Romain Weingarten
Játsszák: Bödők Zsigmond, Huszárik Kata, Szilágyi Ágota, Tankó Erika

Alkotótársak: Bencze Zsuzsa, Giliga Ilka, Szűcs Péter Pál, Varga Bence