A varsói Teatr Baza venégjátéka a Bázison

Stanisław Ignacy Witkiewicz „Anya” című drámáját az egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhely, a lengyel fővárosban működő Teatr Baza előadásában, szeptember 26-án szombaton, 19:00 óratól tekintheti meg a Maladype közönsége a Mikszáth téri Bázison. Az előadást követő közönségtalálkozón a Teatr Baza alkotócsapata a XX. századi lengyel színház egyik legeredetibb alkotójáról, a 130 évvel ezelőtt született őrült és excentrikus Witkacyról, a darabról, a próbafolyamat kulisszatitkairól és nem utolsó sorban magáról a társulatról mesél.

plakat prawidlowy 0

Witkacy e klasszikusnak számító műve nemcsak az anya és egyetlen fia fájdalmas kapcsolatát mutatja be, de egyben a szülők által képviselt morális értékrend feletti nyugtalanság kifejeződése is. A dráma másik rendkívül izgalmas témája a fiú, Leon lázadása a metafizikától megfosztott társadalom ellen, a mindenhol jelen lévő materializmus és egyformaság, a gondolatiság, a reflexió totális hiánya ellen. Kortárs valóságunk pedig, mint kiderül nem is különbözik olyan sokban az "Anya" absztrakt világától.

A maró gúnnyal, szarkasztikus stílusban megírt mű 1924-ben született, és tulajdonképpen Ibsen, Strindberg dramaturgiájának groteszk átiratára ismerhetünk benne, amely már erősen az abszurd színházat előlegezi meg. Witkacy visszautasítja mind a színházi naturalizmust, mind a szimbolizmust, és megalkotja saját radikális színházelméletét, a „tiszta forma” fogalmát, amely a nézőt metafizikai borzongással tölti el, és a „létezés titkához” viszi közelebb.

Ahogy maga a szerző állítja: Az anya egy „Ízléstelen színjáték két felvonásban, epilógussal”

"A vallásnak vége, a filozófia a saját zsigereit marja ki, s ugyancsak öngyilkosként végzi. A társadalom által letaglózott individuum vége: ma már banalitás. Miképpen tartóztathatjuk föl az eltársadalmiasodásnak e látszatra föltartóztathatatlan folyamatát, melyben odavész minden, ami nagy, minden, ami kapcsolatban van a Végtelenséggel, a Lét Titkával?"

Leon az első felvonásban

A Teatr Baza Egyesület a lengyel főváros egyik legizgalmasabb kortárs színházi műhelye, amely nemcsak színházművészettel foglalkozik, de művészeti, oktatási és kutatási tevékenységet is folytat. Varsó Mokotów kerületében található központjukban több alkotóműhely is létezik. Elsősorban ott a Teatr Baza színházi műhely, és a StudioTeatralne színstúdió felnőtteknek és iskolásoknak. A pörgős művészeti tér koncerteknek, kiállításoknak, filmes szeánszoknak, találkozóknak, ifjúsági és gyerekprogramoknak, workshopoknak ad helyet egész évben.

Rendező: Tomasz Zadróżny
Dramaturg: Anna Rudzińska

Szereplők:
Aleksandra Ziółkowska
Filip Dąbrowski
Monika Jarosińska
Piotr Basiel
Urszula Gołdowska
Jakub Guszkowski
Sławomir Witkowski
Katarzyna Obidzińska
Dominika Grosicka
Mateusz Wróblewski

A darabot 2015. május 30-án mutatták be Lengyelországban.
Az előadás megértését, mely eredeti nyelven, lengyelül játszódik, jelenet-szinopszis segíti.