Sáry László: Remek hang a futkosásban – a Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble közös előadása

Szöveg és zene tökéletes egymásra találása Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperája. Sáry előtt aligha jutott volna eszébe bárkinek egy opera alapjául Weöres Sándor versét venni, a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani. A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egy órás műben minden másképp zajlik, mint ahogyan megszoktuk, ellenben minden adott, ami egy kamaraoperához szükséges: nyitány, 12 jelenet, áriák, recitativok, kórusok és utójáték. A zárszámok Sáry Kreatív zenei gyakorlatain alapuló „társasjátékok”, az utójáték pedig a klasszikus vígoperai finálék paródiája. Túl a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus.


A 2015-ben 75. születésnapját ünneplő Sáry László művének bemutatása különleges alkalmat teremt a zeneszerző méltó ünneplésére, valamint arra, hogy produkció a kortárs zeneművészet és kortárs színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének. Az előadást Balázs Zoltán rendező, a Maladype Színház művészeti vezetője állítja színpadra, akinek alkotói kapcsolata a zeneszerzővel Weöres Sándor: Theomachia című oratorikus művének 2003-as nagy sikerű színpadi adaptációjával kezdődött.

A QAARTSILUNI ENSEMBLE-RŐL

’Qaartsiluni’: alaszkai eszkimó kifejezés, össszetartást, reményt, nagy kitörésre való várakozást jelent. Az együttes 2012 tavaszán indította el a „Közép-Európai Portrék” című egyedülálló programját.
A sorozat hangversenyei magyar, szlovák és cseh alkotókat, előadókat hívtak együttműködésre. Az ensemble érdeklődésében központi helyet foglal el a közép-, tágabb értelemben a kelet-európai tradíció jelenének, múltjának föltérképezése, bemutatása. Koncertjein ennek megfelelően klasszikus művek és ősbemutatók egyaránt szerepelnek.
A Qaartsiluni Ensemble távlati célja a közép-európai térség alkotóinak, alkotószellemű előadóművészeinek megismerése, közös munkák létrehozása, az összetartozás érzésének növelése, a határokat nem ismerő közös gondolkodás.

Így a Qaartsiluni gyűjtőnév is egyben: munkájával művészi autonómiára törekszik, miközben intenzíven keresi a kapcsolatot a kulturális élet intézményeivel, a kultúra minden szegmensével. Az együttes célja egy olyan szellemi bázis kialakítása, amely kreatív, más művészeti területekkel szoros kapcsolatot tartó, a múltbeli értékekre fogékony és egyben felfedező kedvű zenei környezetet hoz létre és közönséget nevel.

ALKOTÓK

Borbély László – zongora
Duffek Ildikó – ének
Huszárik Kata – ének, próza
Kéringer László - ének
Petrovics Anna - fuvola
Rákóczy Anna - fuvola
Rozmán Lajos - klarinét
Szilágyi Ágota – ének, próza

A zenészek főhangszerükön kívül különböző köveken, tikfán és egyéb kreatív „hangszereken” szólaltatják meg a művet.

A zenei vezető munkatársa: Prajda Anita
Zenei vezető: Rozmán Lajos
Rendező: Balázs Zoltán

Bemutató: 2015. július 15., szerda, 20:00


Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál
Weöres Sándor Színház, Szombathely