Balázs Zoltán rendezése nyitja meg a 63. MESS fesztivált Szarajevóban!

Bosznia-Hercegovinában, a 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatják be Susan Sontag Alice az ágyban című abszurdját Balázs Zoltán rendezésében. A MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR - Szarajevói Háborús Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadását a rangos színházi találkozó közönsége 2023. október 1-én láthatja majd Szarajevóban. Az amerikai írónő születésének és halálának évfordulóját is megünneplő összművészeti produkció az október 1. és 9. között megrendezésre kerülő nemzetközi színházi seregszemle nyitóeseménye lesz.

Az írónőről:

Susan Sontag, az irodalmi, feminista és pacifista ikon, egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot. Szót emelt a vietnámi és a délszláv háború ellen, továbbá jelentős humanitárius munkát végzett Bosznia-Hercegovina területén is. Az ostromlott Szarajevóban filmet rendezett és színpadra állította Samuel Beckett Godot-ra várva című egzisztencialista drámáját boszniai színészekkel, akik a bombázások közepette, gyertyafény mellett próbáltak és játszottak. Az előadásokon a folyamatos életveszély ellenére is jelenlévő nagyszámú közönség a béke és az egység melletti elköteleződés jelképévé vált.

Balázs Zoltán jubileumi rendezése a harminc éve bemutatott legendás előadás, valamint az írónő Alice az ágyban című darabjának ősbemutatója előtt is tiszteleg, amelyet ugyancsak három évtizede láthattak először a nézők a New York Theatre Workshop produkciójaként a New York-i La MaMa Színházban.

Sontag, a múlt század egyik legnagyobb hatású filozófusa, akinek könyveit több mint harminc nyelvre fordították le, mélyen hitt a humanitás és az egyenlőség eszméjében. Az írás mellett fontosnak tartotta, hogy mások jogaiért is kiálljon. A Nemzetközi PEN Club amerikai központjának elnökeként a véleménynyilvánítás szabadságát és az irodalom fejlesztését tekintette a szervezet fő céljának, vezetése alatt az Írószövetség számos üldözött és bebörtönzött íróval szolidaritást vállalt. Susan kérlelhetetlen személyisége és igazságkutató szenvedéllyel megalkotott írásai világszerte inspirációt nyújtottak a szabad gondolkodók számára. „Értelmezés ellen” című esszégyűjteménye a művészet érzékszervi befogadását támogatta a tudományos művek helyett. Írt novellákat, történelmi romantikus és fantasztikus regényeket, valamint négy színdarabot is, amelyek közül a legismertebb az „Alice az ágyban”. Utolsó könyve, egy monográfia a háborúról és a katasztrófáról, „A mások fájdalmáról” címmel, 2003-ban jelent meg.

2004. december 28-án halt meg hosszú szenvedés után leukémiában. A rá jellemző kristálytiszta szellem mindvégig túlragyogott a rák okozta fájdalmakon. Végakarata szerint Párizsban, Samuel Beckett és Jean-Paul Sartre sírjának szomszédságában temették el. Tiszteletére Szarajevóban teret neveztek el róla.

A műről:

Az Alice az ágyban egy szabadon áradó „fantazmagória”, amely William és Henry James zseniális nővérének, Alice Jamesnek (1848-1892) állít emléket. Alice tizenkilenc évesen mély depresszióba esett, különféle homályos és gyengítő betegségekben szenvedett, ágyban maradt, öngyilkos akart lenni, naplót írt, végül negyvennégy éves korában meghalt. Sontag színdarabjában Alice James összeolvad korának másik nagy Alice-ével, Lewis Carroll Alice kalandjai Csodaországban című könyvének hősnőjével. A különleges szerkezetű drámai mű a kétségbeesés, a reményvesztettség és a düh ciklikus vetületeinek, a képzelet kudarcainak és győzelmeinek apoteózisa. A fordulatos, több dimenzióban játszódó történet Alice sérült lelkének útvesztőit, az állandósult családi konfliktusok okait tárja fel. Susan Sontag így ír saját alkotásáról: “Azt hiszem, egész életemben készültem rá, hogy az Alice az ágyban-t megírjam. Színdarabot a nők gondjairól és indulatairól, és végsősoron, színdarabot a képzeletről. A szellem börtönének valóságát. A képzelet diadalát. De a képzeletbeli győzelem nem elég.”

A városról és a fesztiválról:

Szarajevó lenyűgöző természeti tájai és kulturális-történelmi öröksége miatt világszerte ismert. Az ezerarcú főváros a boszniai háború előtt pezsgő kulturális életéről és a megújulás égisze alatt megrendezett temérdek fesztiváljáról volt híres. A háború után a művészeti újdonságok iránt érdeklődő nemzetközi közönség visszatért Szarajevóba, és ma ismét kitartóan látogatja a történelmi város világszerte ünnepelt filmes és színházi eseményeit.

A város egyik kulturális ékköve, a nagy múltú MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál az elmúlt évek során olyan rendhagyó gondolkodású alkotóknak biztosított bemutatkozási lehetőséget, akiknek a kortárs művészetről alkotott sajátos elképzelései termékenyítően hatottak a többi művészet képviselőire, valamint a többnemzetiségű és többvallású társadalom egészére.

Nihad Kreševljaković-nak, a MESS Fesztivál jelenlegi igazgatójának fesztiválkoncepciója is ezt a szellemiséget kívánja továbbörökíteni és ápolni. Ennek a művészetmegújító törekvésnek a jegyében kérte fel a nemzetközileg is elismert magyar rendezőt, Balázs Zoltánt, hogy a tőle megszokott kivételes elképzeléseknek teret adva, boszniai művészekkel rendezze meg az idén többszörösen is jubiláló Susan Sontag mély humánummal átitatott kultikus darabját. A Maladype Színház vezetőjének szarajevói rendezése ezúttal sem nélkülözi a lendületességet és a játékosságot, a több síkon és szálon futó sokrétű szinkronicitást, a sajátos tartalmi-formai megoldásokat ötvöző történetmesélést, valamint a verbális és non-verbális jelek révén kiteljesedő színészi játék érzelmi és értelmi felfokozottságát.

A többnemzetiségű partnerintézmények együttműködéséből megszülető előadás a bosznia-hercegovinai bemutató után nemzetközi turnéra indul. Magyarországon 2024 májusában lesz látható a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Susan Sontag: Alice az ágyban

Fordította: Senada Kreso

A MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadása

Szereposztás:
Alice James: Snežana Bogićević
Anya/Ápolónő: Ana-Mia Karić
Alice apja „Henry”: Kemal Rizvanović
Alice bátyja „Harry”: Sanjin Arnautović
Margaret Fuller: Matea Mavrak
Emily Dickinson: Hana Zrno
Fiatalember: Enes Kozličić

Alkotók:

Rendező: Balázs Zoltán
Dramaturg: Balázs Zoltán
Díszlettervező: Balázs Zoltán
Jelmeztervező: Ljiljana Majkić
Zenei vezető: Tijana Vignjević
Fény: Nedim Pejdah
Hang: Daniel Jurišić, Irhad Hodžić
Rendezőasszisztensek: Ajla Medanhodžić, Minja Novaković
Produkciós asszisztensek: Lejla Hsanbegovic, Belma Jusufović
Produkciós vezetők: Balázs Katalin, Maja Salkić
Producerek: Huszár Sylvia, Nihad Kreševljaković

Bemutató helyszíne: SARTR - Szarajevói Háborús Szinház, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

Bemutató időpontja: 2023. 10. 01.

Az előadás időtartama: 90 perc

Támogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Bosznia-Hercegovina Kulturális és Sport Minisztériuma

 

Szinahz.online, 2023