Vendégjátékok a 10. Színházi Olimpián - a Maladype szervezésében

A Maladype Színház megalakulása óta kiemelten fontosnak tartja megismertetni közönségével a korszerű világszínházi törekvéseket és az új alkotógenerációk kivételes alkotásait. 2011-ben ezért indította útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programsorozatát.

A kontinenseken átívelő projekt célja olyan rendkívüli alkotóműhelyek és színházművészeti irányzatok magyarországi bemutatása, amelyek a kulturális innovációt, a nyelvi sokszínűséget, valamint az alkotók és a befogadók közötti organikus kapcsolatépítést erősítik színházi kultúránkban. A rendhagyó művészi víziókat képviselő színházakat összefogó együttműködési hálózat sokféleképpen megvalósuló párbeszédek platformját kínálja a hazai közönségnek.

A Maladype ennek a koncepciónak a jegyében csatlakozott a 10. Színházi Olimpia nemzetközi fesztiváljának programjához. A 2023. április 1. és július 1. között tizedik alkalommal megvalósuló rendezvényt neves rendezők és drámaírók – köztük Theodoros Terzopoulos, Robert Wilson, Jurij Ljubimov, Heiner Müller – alapították 1995-ben Görögországban. Az egyik alapító, Suzuki Tadashi japán rendező, a kezdetekről így vélekedik: “A politikai bizonytalanság közepette az emberek sebzetté és reményvesztetté váltak. A művészeket érezhetően nyomasztotta, hogy képtelenek bármit is tenni ebben a helyzetben. Ilyen körülmények között T. Terzopoulos úgy vélte, hogy nekünk, művészeknek össze kell fognunk, és olyan szeretettel kell alkotnunk, ami felülemelkedik a nemzetiségi korlátokon.”

A Maladype szervezésében a világszínházi eseményen két vendégelőadás lesz látható Budapesten: április 24-én a tel-avivi Frechot Ensemble Anyaság és május 25-én a bukaresti Odeon Színház Gardénia című produkciója. Mindkét előadás a női sorsok, a generációs útvesztők és a társadalmi problémák bonyolult összefüggéseit tárja elénk önazonos színésznők tolmácsolásában. Az Anyaság szereplői elveszett gyermekeiket keresik, a Gardénia asszonyai családi örökségükkel és identitásukkal küzdenek.


Frechot Ensemble (Izrael)
ANYASÁG
“Te mit tennél, ha a gyermekedet egyszer csak örökre elvennék tőled?”
lIris Eliya Cohen versei alapján
angol nyelven, magyar felirattal
angol nyelvű fordítás: Natalie Fainstein

 

Rendező: Hana Vazana-Grunwald

Játsszák:
Selly Arkadash,
Moria Beshari Liphshitz
Eden Uliel

Archív szövegek, dramaturg: Racheli Said
Díszlet- és jelmeztervező: Frida Shoham
Koreográfus: Shira Eviatar
Fénytervező: Nadav Barnea
Zene: Avigail Arad
Zenei vezető: Naama Perel-Tzadok
Jelmeztervező asszisztense: Noa Bendahan
Művészeti tanácsadó: Avi Gibson Barel
Rendezőasszisztens: Noa Ben-Ari
Produkciós vezető: Avital Michel-Meyer

Bemutató: 2017, Jaffa Theatre, Tel Aviv-Jaffa
Az előadás időtartama: 60 perc
16 éves kortól ajánlott!

Helyszín és időpont: Bethlen Téri Színház, Budapest
2023.04.24., 19:00 óra


A Maladype Színház szervezésében


Az Anyaság című kortárs izraeli mű az eltűnt és a mai napig ismeretlen helyen tartózkodó gyerekek és az őket kereső édesanyák sorsát dolgozza fel. Izrael Állam megalakulása után, majd az 1950-es években csecsemők ezrei tűntek el a menekülttáborokban elhelyezett újonnan bevándorolt családokból. Az eltűnt gyermekek szüleinek kétharmada Jemenből vándorolt be Izraelbe. Az Anyaság című előadás az elrabolt gyermekek szüleinek hosszú éveken át tartó kálváriáját, valamint az ő tragédiájuk és a mai nők, a mai anyák sorsa közötti összefüggéseket mutatja be. “Fenomenális és átütő alakítások formálják mély művészi élménnyé ezt a dokumentumszínházat.” ( Rutie Stern, Haokets, izraeli magazin)

Három színésznő (akik a való életben is édesanyák) a színpadon mutatja be a világra születés fájdalmas folyamatát, és azt, ahogy utána számukra nem marad semmi. Nincs baba. Nincs senki, akit még egyszer, utoljára átölelhetnének, nincs mellettük a síró élet.

Három bátor nő - Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel - a költészet, a hangok és a mozdulatok segítségével tárják elénk érzéseiket és leplezik le az obskurus ügy hátterét. Az előadás részben Iris Eliya Cohen verse, részben pedig hiteles anyagok, nők, anyák és unokáik vallomásai alapján készült. Néhány tanúvallomásra az Izraeli Állami Levéltárban bukkantak rá. Más vallomásoknak személyes vonatkozásai vannak. Az egyik színésznő például a saját nagymamájától és az édesapjától hallotta a színpadra vitt történetet.

A Hana Vazana-Grunwald által alapított és tíz éve működő Frechot Ensemble kizárólag nőkből álló együttes, amelynek tagjai szenvedéllyel űzik a mesterségüket. Előadásaik elsősorban a hétköznapi emberek világára fókuszálnak. Választott témáik tükröt tartanak a társadalom elé, a hatalom dinamikáját vizsgálják, és a látszólag jelentéktelen momentumokat is jelentőséggel ruházzák fel. Munkájuk középpontjában egy olyan színházi nyelv keresése áll, amely adekvátan képes kifejezni a különféle identitások lényegét: "Mizrahi identitás” (közel-keleti zsidók), nemi identitás, feminizmus, társadalmi helyzet, etnikai hovatartozás.

Az előadás nagy sikert aratott 2022-ben, Skóciában, az Edinburgh Fringe Fesztiválon, és 2023-ban, Olaszországban, a Sala Futura di Catania Színházban.

Jegyek vásárolhatók a Bethlen Téri Színház jegypénztárában, valamint online a bethlenszinhaz.jegy.hu oldalon.

Jegyinfó: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 70 368 7438



Odeon Színház (Bukarest, Románia)
Gardénia
Írta: Elżbieta Chowaniec
román nyelven, magyar és angol felirattal

Rendező: Balázs Zoltán

Szereplők:
Nő I. - Antoaneta Zaharia
Nő II. - Paula Niculiță
Nő III. - Simona Popescu,
Nő IV. - Mădălina Ciotea

Díszlettervező: Constantin Ciubotariu
Jelmeztervező: Andrada Chiriac

Bemutató: 2018. május 31., Bukarest, Odeon Színház
Az előadás időtartama: 75 perc
12 éves kortól ajánlott!

Helyszín és időpont: Pesti Színház, Budapest
2023. 05. 25., 19:00 óra

A Maladype Színház szervezésében.

Elżbieta Chowaniecz darabjának névtelen nők a szereplői, akiket csak számokkal jelöl a szerző. A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája - a legidősebb 1920-ban, a lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét békében és háborúban, gazdagságban és szegénységben, bonyolultan egyszerű viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között. A Gardénia egy kiemelten női univerzumban játszódó transzgenerációs modell drámai tanulmánya: a családi múltból származó fantomsebeké, amelyeket DNS-ünkbe ágyazva hordozunk, és amelyek befolyásolják sorsunkat. A nézőpont itt nem a bűntudattal, vagy a felelősséggel függ össze, hanem hogy lehetetlen levetkőzni a családunkra jellemző viselkedési mintákat. Miként befolyásolják viselkedésü(n)ket az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetjük-e magunkat mindenkori társadalmi körülményeinktől? Kivonhatjuk-e magunkat a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Elzbieta Chowaniec nagysikerű kortárs drámája.

Az előadás a FabulaMundi Playwright Europe projekt keretén belül, az Európai Unió Kreatív Európa programjának (2017-2020) társfinanszírozásával jött létre.

Turné:
BITEI Nemzetközi Színházi Fesztivál, Kisinyov, Moldova - 2023
Fiatal Közönségek Nemzetközi Fesztiválja, Jászvásár, Románia - 2022
SIBFEST Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyszeben, Románia - 2019
Elvira Godeanu Színházi Fesztivál, Zsilvásárhely, Románia - 2019
Journées Théåtrales de Carthage Tunisz, Tunézia - 2018
Nemzetközi Színházi Fesztivál, Ploiești, Románia – 2018
FEST(in) pe Bulevard, Bukarest, Románia - 2018
FNT Nemzeti Színházi Fesztivál, Bukarest, Románia - 2018
FITO Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyvárad, Románia – 2018

DÍjak:
Legjobb előadás díja - Elvira Godeanu Színházi Fesztivál, Zsilvásárhely, Románia - 2019
Legjobb díszlet díja (Constantin Ciubotariu) - FEST(in) pe Bulevard, Bukarest, Románia - 2018
Legjobb díszlet és jelmez díja (Constantin Ciubotariu, Andrada Chiriac) - FITO Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyvárad, Románia – 2018
Legjobb rendező díja (Balázs Zoltán) - FITO Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyvárad, Románia – 2018

Sajtóvisszhang:
“A rendezői koncepció tekintetében a Gardénia magával ragadó előadás, a kiegyensúlyozott színészi játék és a reprezentáció révén a művészeti ágak ozmózisa.” - Nicolae Havriliuc, Teatrul Azi

“Amit a magyar rendezőnek, Balázs Zoltánnak és a négy káprázatos színésznőnek sikerült elérnie, az egy intenzív színházi kurzushoz hasonlítható. Ezt a darabot látva világossá válik, mit jelent, ha van rendezői vízió és a szóban forgó rendező jól uralja szakmájának eszközeit, képes megtalálni azt a képletet, koncepciót, struktúrát, amely segítségével sebészi precizitással építi fel a kapcsolatot a közönségével.” - Razvana Niţă, Acta este fabula

“Ez a kiváló előadás nem hagy közömbösen. A négy remek színésznőt nagyszerűen használja a rendező, aki ebben a munkában teljes mértékben felvállalta a trauma szeletekre bontásának folyamatát.” - BookHub

“Ez nem egy átlagos produkció, hanem egy olyan előadás, ami bizonyítja, hogy másképp is lehet színházat csinálni, mint ahogy azt általában a bukaresti színpadokon látjuk.” - Claudiu Sfirschi-Lăudat, B-Critic

“Az előadás lenyűgöző, és többször is érdemes megnézni.” - Natalia Turcan, Teatrul Geneza


Jegyinfó: Jegyek vásárolhatók a Pesti Színház jegypénztárában, valamint online a vigszinhaz.jegy.hu oldalon.

Pesti Színház – jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57

Ingyenesen hívható zöldszám: 06 80 204 443