Balázs Zoltán harmadszor rendez az Odeon Színházban!

2022. június 19-én mutatja be a bukaresti Odeon Színház Jean de La Fontaine Fabuláit Balázs Zoltán rendezésében. A Maladype Színház alapítója és vezetője immáron harmadik alkalommal dolgozik együtt a nagyhírű román színház társulatával. Születésének 400. évfordulóján a francia író állatmeséit Conrad Mericoffer, Alina Berzunțeanu, Mădălina Ciotea, Sabrina Iaşchevici, Ioana Mărcoiu, Crina Mureșan, Cătălina Mustață, Paula Niculiță és Simona Popescu előadásában láthatja a román közönség. A különleges látványvilággal megvalósuló előadás díszlet- és jelmeztervezője ezúttal is Constantin Ciubotariu és Andrada Chiriac.

A bukaresti Odeon Színház és Balázs Zoltán színész, rendező alkotókapcsolata igazi sikertörténet. A színház repertoárján jelenleg is megtalálhatóak a sajátos „tartalmi-formai” megoldásairól ismert alkotó többszörösen díjazott rendezései, a 2018. május 31-én bemutatott Gardénia (szerző: Elżbieta Chowaniecz) és a 2019. október 23-án bemutatott A Te érdekedben (szerző: Pier Lorenzo Pisano) című művek, amelyek a FabulaMundi Playwright Europe elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósultak meg.

A magyar rendező először Matei Vișniec látomásos abszurdja, a Dada Cabaret kapcsán került szorosabb kapcsolatba az Odeonnal. A színház akkori vezetője, a Románia szerte színészként és színházigazgatóként is elismert Dorina Lazăr, a Budapesten nagy szakmai- és közönségsikerrel bemutatott Dada-előadást szerette volna Balázs Zoltán rendezésében román színészekre „igazítva” bemutatni színházában. Ez a terv végül egyeztetési okok miatt nem valósult meg, de az időközben kialakult személyes és művészi kapcsolatnak köszönhetően a Maladype vezetője rendezőként meghívást kapott a 2017/2018-as évad első felére. Szerződéskötés előtt pár nappal azonban Dorina Lazăr-t váratlanul leváltották és az Odeon élére Cristian Sofront nevezték ki. Beiktatása után az új igazgató szintén felkérte rendezőnek Balázs Zoltánt, aki a kortárs lengyel és olasz szerzők darabjait már az új vezetés műsortervéhez igazítva álmodta színpadra. A 2018-ban botrányos körülmények között menesztett igazgatónőt - egy sikeres perindítást követően - tavaly visszahelyezték pozíciójába, így a magyar rendezővel közös tervei az idei évadban végre megvalósításra kerülnek.

Az Odeon Színházról:

A bukaresti Odeon Színház egyike Románia legjelentősebb színházainak, 2011-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A neoklasszicista stílusú épület Majestic Színházterme – Európában egyedüliként – elhúzható tetővel rendelkezik, így az Odeon nyáron szabadtéri színházként is működik. A színház a ’89-es forradalom után a világszerte ismert rendező, Vlad Mugur igazgatósága alatt lett nemzetközi hírűvé. Őt követték az igazgatói székben Alexandru Dabija és Mihai Măniuțiu rendezők, majd Dorina Lazăr színésznő. Falai között olyan neves rendezők dolgoztak, mint Andrei Șerban, Alexander Hausfater, Dragoș Galgoțiu, Bocsárdi László, Radu Afrim vagy Gianina Carbunariu. Az Odeon Színház együttműködve a Samsunggal, a teljes repertoárját alkotó klasszikus és kortárs művek mellett, a kísérleti előadások és a multikulturális programok számára is nagy teret enged a legújabb audiovizuális technikák integrálásával.

A rendezőről:

Balázs Zoltán Kolozsváron született, tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és rendező szakán végezte. Az idén 20 éves Maladype Színház alapító-igazgatója dolgozott már az Egyesült Államokban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában, de rendszeresen visszatérő vendége a romániai színházi életnek is: 2010-ben a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban vitte színre az Odüsszeusz hazatérése című előadást, 2013 tavaszán a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a Maladype koprodukciójában megrendezte M. A. Bulgakov Mester és Margaritáját, amely előadás öt UNITER-jelölést kapott. A bukaresti Odeon Színházban 2018-ban Elzbieta Chowaniecz: Gardénia című kortárs művének, 2019-ben Pier Lorenzo Pisano: A Te érdekedben című darabjának sajátos feldolgozásával aratott osztatlan kritikai- és közönségsikert. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem meghívott oktatójaként olyan nemzetközi hírű vizsgaelőadások fűződnek a nevéhez, mint az Augusztus, az Alice az ágyban és a Félelemkeresők.

Az évek során számos kitüntetéssel ismerték el munkáját, megkapta a Jászai Mari-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a legkiemelkedőbb magyar színházi teljesítményekért odaítélt Színikritikusok Díját. A magyar színházművészet nemzetközi elismertetéséért a Nádasdy Kálmán- és a Hevesi Sándor-díjat.

FABULÁK

Író: Jean de La Fontaine

Rendező-dramaturg: Balázs Zoltán

Díszlettervező: Constantin Ciubotariu

Jelmeztervező: Andrada Chiriac

Játsszák: Conrad Mericoffer, Alina Berzunțeanu, Mădălina Ciotea, Sabrina Iaşchevici, Ioana Mărcoiu, Crina Mureșan, Cătălina Mustață, Paula Niculiță és Simona Popescu

Bemutató helyszíne: Odeon Színház, Bukarest, Románia

Bemutató időpontja: 2022. június 19.