Két Hamlet és egy Horatio – Könyvbemutató a Bázison

December 18-án, 19 órakor a Maladype Bázison két „Hamlet” és egy „Horatio” beszélget egymással és a közönséggel Darvay Nagy Adrienne: Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen című könyve kapcsán.

A 15 önálló kötetes színháztörténész, Darvay Nagy Adrienne érdeklődésének fókuszában az utóbbi években Shakespeare leghíresebb tragédiája áll. A szerzőnő korábbi két könyvében (A KOR FOGLALATJAI – Hamlet az ezredfordulón, illetve a KI VAGY? – Hamlet a Claudiusok korában) négy kontinens legizgalmasabb Hamlet-előadásait vizsgálva adott átfogó kórképet korunkról a shakespeare-i figurán keresztül. A sorozat harmadik kötetének témája Hamlet mint az abszolút értelemben vett Színházi Ember, s a színháztörténeti nyomozás középpontjában
Demeter András, a legendás „temesvári Hamlet”-ben játszott Claudiusa áll. Az alakítást egy kritikus a dán királyfi egyik lehetőségének nevezte – s ez a „királyi Hamlet” szolgál apropóul a színész-rendező-menedzser temesvári korszakának és Hamlet-alapú alakításainak elemzéséhez.

Demeter Andrást 1993-ban a mindenkori egyetemes kultúrtörténet (mindeddig) legfiatalabb állami színházigazgatójaként nevezték ki a Temesvári Csiky Gergely Állami Színház élére, és épp a könyvbemutató napján lesz kilenc esztendeje annak, hogy „német Hamletként”, vagyis Faust szerepében elbúcsúzott a színházigazgatástól. A Shakespeare-főszerepeket ideáig három nyelven megformáló művésszel és sikersorozatát színháztörténeti Horatioként megörökítő szerzővel, Darvay Nagy Adrienne-nel a hajdani Hamlet, Balázs Zoltán beszélget.