Hétvégén Stílusgyakorlatok bemutató!

A Maladype Színház december 14-én 19 órakor mutatja be Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művét a Mikszáth téri Bázison.

Queneau műve valódi írói bravúr. A francia avantgárd különös alakja, amellett, hogy Alfred Jarryval együtt alapító tagja volt a Patafizikai Társaságnak, matematikusi végzettséggel is rendelkezett, s ez irányú érdeklődése begyűrűzött írói alkotásaiba is. A Stílusgyakorlatok szövege egyetlen, hétköznapi történet 99 variációjából álló nyelvi-matematikai játék, s mint ilyen, tökéletes alapanyagul szolgál a Maladype variabilitással való játékos kísérletezésének újabb állomásán.

A nagy sikerű Leonce és Lénához és az Übü királyhoz hasonlóan a Stílusgyakorlatok című előadás is számít a nézői elme kreatív aktivitására: Balázs Zoltán rendezésében a szöveget „kockákra vágja”, s a történetvariációk mindegyikét különböző, magyar és külföldi filmrendezők stílusában valósítja meg a színház négy színésze. A szemünk előtt lepergő „film” így válik különleges színházi élménnyé, és sajátos dramaturgiájának felderítését film-ínyencek és színházszeretők egyaránt élvezhetik.

A 2009-es Übü királyhoz hasonlóan a bemutatót ezúttal is közel két hónapos, nyílt próbaidőszak előzte meg, mely során az érdeklődők aktív résztvevőként kapcsolódhattak be a társulat műhelymunkájába, személyesen ismerhették meg és próbálhatták ki a Maladypére jellemző sajátos színházi megoldásokat és gyakorlatokat.

Írta: Raymond Queneau
Fordította: Bognár Róbert

Rendező: Balázs Zoltán

Játsszák:

Lendváczky Zoltán
Orosz Ákos
Szilágyi Ágota
Tankó Erika

Alkotótársak:

Szőllősi András
Milák Beáta
Tölli Judit
valamint a BME Építész Szakkollégium hallgatói

Produkciós vezető: Balázs Katalin
Külön köszönet: Fekete Diána, Harmati Bea, Kozma Éva

Bemutató: december 14. 19:00, Maladype Bázis (1088 Mikszáth tér 2.)