A Maladype a Gombrowicz Fesztiválon!

A Maladype nyolc hónapnyi kényszerpihenő után, vendégjátékra indul Lengyelországba. Az társulat október 17-én mutatja be Yvonne című előadását a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, Radomban. A 2020. október 10-17. között megrendezésre kerülő nagymúltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, ebben az évben egyetlen külföldi színház előadása, a Maladype Yvonne-ja lesz látható.

Az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt nem csak a színházak, de a kulturális élet kiemelten fontos színházi produktumait bemutató (össz)művészeti platformok, a szakmai megmérettetésekre és találkozókra lehetőséget teremtő nemzetközi színházi fesztiválok aktivitása is jelentősen visszaszorult, a szervezők tematikus válogatásai veszélybe kerültek.

Ennek következtében sok „fesztiválkedvenc társulat” kényszerült külföldi meghívásairól lemondani és részvételét – a változó körülményektől függően – későbbi időpontra halasztani. A Maladype társulata számára sem volt könnyű elfogadni, hogy az Egyiptomból, Marokkóból, Kínából, Indiából, Montenegróból, Észak Macedóniából és Görögországból érkező fesztiválmeghívások – bár rendkívül értékes színterei lehettek volna az alkotóműhelyre jellemző sajátos színházi nyelv megismertetésére az adott országban –, bizonytalanul megvalósítható időpontokra tolódtak.

A Maladype nyolc hónapnyi kényszerpihenő után, különösen fontos vendégjátékra indul Lengyelországba. Az együttes a méltányosság jegyében megteremtett biztonságos utazás és bemutatkozás feltételei közepette, október 17-én mutatja be Yvonne című előadását a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, Radomban. A 2020. október 10-17. között megrendezésre kerülő nagymúltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, amelynek programjában – a pandémiás helyzetre való tekintettel – ebben az évben csak egyetlen külföldi színház előadása, a Maladype Yvonne-ja lesz látható.

A XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy fórumot biztosítson az író művein alapuló lengyel és külföldi színházakban bemutatott rendhagyó előadások seregszemléjének. A radomi Powszechny Színházban idén tíz színházi műhely mutatkozik be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékeli. A fesztivál fővédnöke az író özvegye, Rita Gombrowicz.

A fesztivál közönsége Balázs Zoltán rendezését, a versenyprogram záró előadásaként, a Jan Kochanowski nevét viselő Powszechny Színház nagyszínpadán tekintheti meg. Małgorzata Potocka, a radomi fesztivál új igazgatója – a Maladype Yvonne-ját méltatva – a fesztivál sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a budapesti alkotóműhely előadása a 20. század egyik legnagyobb drámaírójának, Gombrowicz színházának teljesen új értelmezését képviseli, amely tökéletesen illeszkedik az idei fesztiválon bemutatkozó új formákat kereső rendezői megoldások sorába.

Potocka továbbá elmondta, hogy az irányítása alatt megújuló nemzetközi fesztivál célja teret biztosítani a színházi szakma látókörét szélesítő alkotói kreativitásnak, a szerző életművét újraértelmező vitáknak és a művészek új generációi által fokozatosan feltáruló Gombrowicz-i üzenetek korszerű színpadra alkalmazásának.

Támogatók: Varsói Magyar Intézet, EMMI, NKA

Színház Online, 2020. október 16.