Barokk koncert a Bázison

Május 29-én, 19:30-tól, a barokk zene és opera kedvelőinek Vágy-álmok címmel Händel koncertet ad Vári-Kovács Emese (ének), Konta Noémi (csembaló) és Lachegyi Anna (viola da gamba) a Maladype Bázison.

Händel a zeneirodalom egyik legtermékenyebb operaszerzője, aki korának legképzettebb és legjobb muzsikusaival dolgozott együtt. Ez inspirálóan hatott kreativitására és nagy szabadságot biztosított számára a munkában. Azon túl, hogy a barokk zenei hagyományok mesterségbeli ismereteit a legmagasabb szinten sajátította el, szárnyaló fantáziájának, szenvedélyes életszeretetének és kalandos élethez szokott egyéniségének köszönhetően művei a mai hallgatóság számára is aktuálisak és izgalmasak. Zenéjéből mindig árad az optimista életöröm, hol meghittség, hol hegyeket mozgató szenvedély formájában.

A koncerten elhangzó áriák és kantáták női sorsok, női élethelyzetek pillanatképei. Legdrámaibb a Lucrézia kantáta, amelyet az ókori Római Köztársaság hanyatlásának idejéből származó történet ihletett. Lucrézia egy római katona hitvese, aki arról ismert környezetében, hogy más asszonyokkal ellentétben, ő hűséges maradt a távolban szolgálatot teljesítő férjéhez, Collatinushoz. Ez a hűség bosszantja Tarquinius herceget, a zsarnok Tarquinius Superbus fiát, és a férj távollétében bemegy a védtelen asszony házába, és megerőszakolja. A kantáta azt a lélekállapotot ragadja meg, amikor a nő tudatára ébred annak, hogy mi is történt vele, elátkozza a gonosztevőt, a zsarnokot, a bosszút állni nem akaró isteneket, egész Rómát, majd a halálban keres nyugalmat feldúlt lelkének.

A műsor további részében a szerelmes nő legkülönfélébb lelkiállapotát bemutató áriák hangzanak el. A felhőtlen boldogságtól (Endless pleasure, endless love) az éjszakákat álmatlanul átszenvedő szorongáson keresztül, (O sleep, why dost thou leave me?), a szerelemtől megperzselt nő reményteli küzdeni vágyásáig (Da tempeste). Az álom és a valóság, a vágyakozás és a beteljesülés két pólusa között ingadozó érzelmek széles skáláját mutatja be a műsor, mely lehet akár egyetlen szerelmes nő irracionális, csapongó, kiszámíthatatlan és szélsőséges érzelmi hullámzása, de lehet több különböző történet is, kinek, ahogy tetszik.

Műsor:

Lucrezia kantáta HWV 145

Gentle Morphus - Alceste HWV 45
Endless Pleasure, endless love - Semele HWV 58

Il Gelsomino kantáta HWV 164b

O sleep, why dost thou leave me? - Semele HWV 58
Da tempeste - Giulio Cesare - HWV 17

Előadják:

Vári-Kovács Emese - ének
Konta Noémi - csembaló
Lachegyi Anna - viola da gamba

A koncertre a belépő egységes ára: 1500 Ft.