Újra repertoáron a Platonov

Nézőink kérésének és a nemzetközi fesztiválmeghívásoknak eleget téve, húsz hónapnyi hallgatás után újra műsorra tűzzük nagy sikerű előadásunkat, a Platonovot. A Thália Színházban 2010. október 16-án bemutatott előadás, mely vendége volt a ljubljanai EX PONTO Nemzetközi Előadóművészeti Fesztiválnak is, 2014. január 18-án és 19-én 19:00 órakorújra látható lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Padlásán. Az eredeti szereposztás színészeinek összjátékát négy meghatározó szerepalak átvételével Fekete Réka Thália, Huszárik Kata, Jászberényi Gábor és Lazók Mátyás erősítik. Mindkét előadás után közönségtalálkozót tartunk!

Balázs Zoltán rendező a darabról:

Tetszik a darab kimunkálatlansága, a nyersessége. Érdekel, hogy miként tudjuk megfogalmazni a saját nyelvünkön azt a fajta személyes létezést, amit ezek a csehovi figurák együttesen képviselnek. A Platonovban a generációs problémák mellett rendkívül élesen jelenik meg egy fiatalember hevülete, vehemens kritikája a világgal, a környezetével szemben, s ez – úgy érzem – tökéletes alapanyagot kínál egy olyan társulat számára, amely saját folyamatos újrafogalmazására törekszik.

Részlet a Budapesti Őszi Fesztivál ajánlójából:

„Balázs Zoltán értelmezése lehántja a műről a lírai és melankolikus rétegeket, nem a Csehov-játék édesbús, impresszionista, pasztellszínekkel dolgozó hagyományához csatlakozik, hanem a szöveg nyersebb, elevenebb, ironikusabb megközelítését kínálja. Azt az „egyszerű és primitív” játékmódot, amelyre maga Csehov utal egy helyen. A Maladype kegyetlenül őszinte produkciója nem a csehovi szándékot kutatja, hanem a mű mai értelmezési lehetőségeit. Mert, ahogy Fodor Géza fogalmazott egy esszéjében: „Egy elmaradott társadalomban, amely évtizedek óta tömegesen termeli a frusztrált „felesleges embereket”, s pusztítja a hiteles személyiségeket, nem érdekes, izgalmas, aktuális-e Csehov Platonovja?”

A. P. Csehov: Platonov

ANNA PETROVNA VOJNYICEVA: Ligeti Kovács Judit

SZERGEJ PAVLOVICS VOJNYICEV, a mostohafia: Lendváczky Zoltán

SZOFJA JEGOROVNA, a felesége: Huszárik Kata m.v

NYIKOLAJ IVANOVICS TRILECKIJ: Lazók Mátyás m.v.

MARJA JEFIMOVNA GREKOVA: Fekete Réka Thália m.v.

ABRAM ABRAMOVICS VENGEROVICS: Páll Zsolt

ISZAK ABRAMOVICS VENGEROVICS, a fia: Jászberényi Gábor m.v.

MIHAIL VASZILJEVICS PLATONOV: Orosz Ákos

ALEKSZANDRA IVANOVNA (SZÁSA), a felesége: Tankó Erika

Díszlet, jelmez: Molnár Bea
Dramaturg: Góczán Judit
Asszisztens: Pelbát Gergő
Produkciós vezető: Balázs Katalin

RENDEZŐ: BALÁZS ZOLTÁN

Vélemények az előadásról:

„Intellektuálisan hatásos és érzelmileg éles előadást láttunk, amely kockázattal egyensúlyoz a komédia és tragédia között, éppen úgy, ahogy egy biliárdasztal peremén az alvajáró Szása egyensúlyoz. Azon az asztalon, ahol donjuani kalandozásait éli csapodár férje.”
Natalia Jakubova: Sárgát a sarokba.

„Letisztult formakultúrájú, világos gondolatvezetésű, formátumos Csehov-értelmezést van szerencsénk látni. Pőrére csupaszított, mégis artisztikus, a dráma lényegére redukált előadásban mutatta be a Maladype társulata Csehov remekét. Elnézve a sallangmentes, egyszerű eszközökkel operáló produkciót, hallgatva a szereplők tisztán hangzó beszédét, legelőbb az járt az eszemben, mennyire modern is ez a színmű, s nemcsak a nyelvhasználata, a világképe, hanem az emberábrázolása, az élethelyzetei, egyszóval mindaz, ami vitathatatlanul ma is alkalmassá teszi kortárs tartalmak közvetítésére.”
Kovács Dezső: Játszmák a biliárdasztalon

„A társulat kiváló összjátéka is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szinte végig fenntartsa a feszültséget és a nézők figyelmét. Ebben Góczán Judit dramaturgnak is nagy munkája van, elvégre a jelenlegi két és fél óra duplájánál is hosszabb drámából szerepek kihagyásával, összevonásával, a szöveg átrendezésével létrehozta az előadás drámai alapanyagát. Balázs Zoltán keze nyomán pedig ebből az alapanyagból egy érvényesen megszólaló, karakteres előadás született, amelyben korunk hőse: Platonov”
Turbuly Lilla: Biliárd félnyolctól

„A biliárdjáték szinte folyamatos improvizációt kikényszerítő finom pókhálója mindvégig megmarad, mi több, működik is, mint másodlagos cselekmény az igazi történések hálózata alatt. A darab fordulópontjai sarkosan és szabatosan fogalmazott, körbejárható szoborkompozíciókban csúcsosodnak ki, hol itt, hol ott sarjadva ki a négy oldalról körbeülhető térben. Olyan plasztikusak ezek az emberi testből font formák, mintha Rodin kicsit bedolgozott volna a mozgást tervező rendező dinamikus térszobrászati gyakorlatába.”
Gabnai Katalin: Platonov

„Egy életvidám fiatalember lassú szétomlását, fölbomlását kísérhetjük figyelemmel szinte mikroszkóp közelbe hozott színészi igazsággal. Ellene fordul a becsapott világ. Önmaga is megadóan belátja csődjét. Biliárddákókkal körbedöfködik. Orosz testéből úgy merednek ki a játékbotok, mint Szent Sebestyénből a nyílvesszők. A római gárdatisztet katolikus hitéért gyilkolták le. Platonovot azért, mert a többiek azt hiszik, hogy különböznek tőle. Semmivel nem szilárdabbak, hűségesebbek, ellenállóbbak a csábításnak és nincsenek több belátással társaikra, mint a tengő-lengő tanító. Nekik sincs biztosabb életcéljuk. Csak peregnek bele a világba.”
MGP: Csehov-tutti