Alice az ágyban – Balázs Zoltán ismét Marosvásárhelyen rendezett

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 7-én mutatja be Susan Sontag: Alice az ágyban című darabját.

Ajánló a darab elé:

Balázs Zoltán színész, rendező immár másodjára dolgozik marosvásárhelyi színisekkel, a néhány éve nemzetközi visszhangot kiváltó Augusztus című előadást követően. A budapesti Maladype Színház alapító-igazgatója a budapesti rendezésein kívül dolgozott Franciaországban, Szlovákiában, Szlovéniában, az Egyesült Államokban, Romániában, de olyan produkciók is kötődnek nevéhez, mint az Anna and the Barbies tíz éves jubileumi koncertje. Az évek során több kitüntetéssel ismerték el munkáját, megkapta a Jászai Mari-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a legkiemelkedőbb magyar színházi teljesítményekért odaítélt Színikritikusok Díját. A Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb előadás kategóriában jelölte nagyszebeni A Mester és Margarita rendezését.

A marosvásárhelyi színi diákjaival most Susan Sontag Alice az ágyban színművét mutatják be nyolc képben. A produkciót Balázs Zoltán rendezéseire jellemző lendületesség és játékosság jellemzi, amely Susan Sontag csodálatos szövegének – Porogi Dorka, egyetemünk volt rendező szakos hallgatójának fordításában – különleges színt kölcsönöz. Susan Sontag így fogalmaz: “Azt hiszem, egész életemben készültem rá, hogy az Alice az ágyban-t megírjam. Színdarabot a nők gondjairól és indulatairól, és végsősoron, színdarabot a képzeletről. A szellem börtönének valóságát. A képzelet diadalát. De a képzeletbeli győzelem nem elég.”

Az előadásban Rákosy L. Anikó, Vadász Bernadett, Zádor Fanni, Barkó Judit Réka, Czüvek Loránd, Ádám Kornél, Pál Zoltán végzős színészhallgatók játszanak. Asszisztens: Juraszek Zsuzsa, rendező szakos hallgató.

szinhaz.org, 2020.03.04.