Turnék és bemutatók – sajtóhír

A Maladype Színház idén ünnepli fennállásának 18. évét. A magyarországi független színházi szféra egyik legmeghatározóbb alkotóműhelye előadásaival Európa, Ázsia és Amerika számos országában rendszeres vendége a nemzetközi fesztiváloknak.

Balázs Zoltán a társulat alapítója és művészeti vezetője, rendezőként is visszatérő alkotója a világ különböző színházainak és fesztiváljainak. Rendezéseit komoly szakmai figyelem kíséri Amerikában, Franciaországban, Németországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában is.

Balázs Zoltán legújabb rendezését 2019. október 23-án mutatta be a bukaresti Odeon Színház. A kortárs olasz szerző Pier Lorenzo Pisano A Te érdekedben című művén alapuló előadás – Balázs korábbi nagysikerű Gardénia rendezéséhez hasonlóan – a FabulaMundi Playwright Europe elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósult meg. A 2019/20-as évadban az Odeon Színház mindkét produkciója bemutatkozik majd Kínában, Libanonban, Kolumbiában, Spanyolországban és Olaszországban is.

A Maladype társulata 2019 áprilisában, lakótársi gondatlanság következtében elveszítette állandó játszóhelyét, a Maladype Bázist, így a színház mindennapi működése és fennmaradása veszélybe került. A próba- és játszóhelyül szolgáló Mikszáth téri lakásszínház beázott, a technikai eszközök, valamint a repertoáron lévő előadások díszletei és jelmezei tönkrementek. A színházat ért jelentős anyagi és technikai károk arra kényszerítették a társulatot, hogy felére csökkentsék a rendes tagok létszámát és végleg elhagyják a hét évig birtokolt ingatlant. A redukált alkotói körülmények és a stabil játszóhely hiánya azonban nem teszik lehetővé, hogy fesztiváldíjas előadásaikat (III. Richárd, Augusztus) Magyarországon is megtartsák.

A Maladype a 2019/20-as évadot külföldi turnékkal indította. A független színházi műhely társulata magyarországi együttesként először kapott meghívást Vietnámba, a Hanoiban negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Kísérleti Színházak Nemzetközi Fesztiváljára, valamint Albániába, a SKAMPA Nemzetközi Kortárs Színházi Fesztivál Elbasanban és Tiranában is megrendezett eseményeire. A Bruno Schulz elbeszélései alapján készült Augusztus című non-verbális előadás a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Nyugat-Balkáni Kulturális Évad programsorozatán belül Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is bemutatkozott. A többszörösen díjazott előadás legközelebb Belgrádban, a BITEF Színházban lesz látható december 13-án.

A nemzetközi hírű színházi műhely 2001-es megalapítása óta Balázs Zoltán, a társulat vezetője arra törekedett, hogy az általa vezetett színház önmagát mindig újrafogalmazni képes közösség maradjon, aki új kontextusokba helyezkedve, új felismerésekre tehet szert, és aki a mindenkori változást a színházcsinálás természetes folyamatának tekinti. Ennek a koncepciónak a jegyében zajlanak jelenleg is Witold Gombrowicz Yvonne című drámájának próbái a Fészek Művészklubban, ahol a társulat ideiglenesen próba- és játéklehetőséget kapott. A Maladype rég óta várt bemutatóját Balázs Zoltán rendezésében 2020. január 25.-én láthatja a közönség a Fészek Művészklub Színháztermében.

szinhaz.org, 2019. november 23.