Barokk műkincsek között a Maladype Don Carlosa

A Színházi Világnap alkalmából a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokának egyedülálló szépségű helyszínén játssza Don Carlos előadását aMaladype Színház.

A különleges rendezői és színészi megoldásokkal dolgozó Maladypénél nem ez az első eset, hogy túllépve a hagyományos színházi terek használatán, olyan térbe helyezi az előadásait, amely váratlan helyzetek elé állítja az alkotóit és nézőit egyaránt.
A tavaly bemutatott darab díszletét eddig még sohasem hozták ki a Mikszáth téri Maladype Bázisról, most először játsszák az előadást teljesen új környezetben. A lakásszínházi miliő után, izgalmas kihívást jelent Balázs Zoltán rendezőnek és a színészeknek az individuum és a hatalom „intim”, emberi és mindennapi kapcsolatát hangsúlyozó előadást az egykori főúri gyűjtemények hangulatát idéző Barokk Csarnok hatalmas terében újra teremteni.

Színházi Világnap – Maladype Színház - Don Carlos - Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok: 2013.március 27. 18:30

F.Schiller: Don Carlos

Fordította: Vas István

Don Carlos: Lendváczky Zoltán
II. Fülöp, spanyol király: Kuna Károly
Posa márki: Orosz Ákos
Erzsébet, spanyol királyné: Tankó Erika
Alba herceg: Keszég László
Eboli hercegnő: Varga Gabriella
Infáns, inkvizítor: Blasek Gyöngyi

Díszlettervező: Gombár Judit
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Góczán Judit

Rendező: Balázs Zoltán

F. Schiller: Don Carlos
Fordította: Vas István

Schiller Don Carlosa a patetikus-retorikus schilleri eszmedráma remekbe szabott példája. A történet az intrikáktól vezérelt és rideg, végtelenül szabályozott spanyol udvar hatalmi keretei között játszódik. A dráma középpontjában Don Carlos, a habozó-gyötrődő herceg áll, akit szinte szétszakít személyes kapcsolatainak beteljesületlensége. Drámai akció szempontjából, a leghangsúlyosabb szereplő –az európai humanitás szószólója - Posa márki. Ő irányítja és kapcsolja össze a dráma szerelmi és politikai szálát egységes indítékrendszerré. Bár Carlos és Posa elbuknak, ifjúkoruk „aranyálma” a szükségszerűség birodalmában nem valósulhat meg, a dráma szárnyaló dikcióval kifejeződő eszmei síkján a szabadság és a barátság nemes ideáljai diadalmaskodnak.

Jegyrendelés a hét minden napján 8:00 – 22:00: jegy.hu, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
maladype.hu, 70/326 8108