Szilágyi Ágota Őze Lajos-díjban részesült

Szilágyi Ágota vehette át idén az Őze Lajos- díjat Csongor és Tünde kettős szerepalakjának megformálásáért.

A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjjal az Összművészeti Fesztivál keretében bemutatott előadásokban nyújtott kiemelkedő színészi alakításokat honorálják.

A Gyulai Várszínházat 1963-ban, Miszlay István alapította. A kezdetekkor csak a nyári színháznak adott otthon Közép- Európa egyetlen épen maradt téglavára, mára azonban egy nemzetközileg is elismert fesztivállá nőtte ki magát az esemény és nemcsak a szabadtéri színház kedvelőit várják-, hanem egész évben színes programokat kínálnak.

2017. nyarán a Gyulai Összművészeti Fesztivál egyik legeredetibb előadásának Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje bizonyult. A magyar drámairodalom egyik klasszikus remekművét, a boldogságkeresés meséjét Balázs Zoltán állította színpadra. Vörösmarty Csongor és Tündéje nemcsak Sáry László a capella zenéjének köszönhetően kapott új köntöst. A Maladype Színház művészeti vezetőjének rendezői koncepciója, a Csongor és Tünde egymás mellett futó hétköznapi, szimbolikus és mágikus történetszálait DNS-spirálként tekeri egymásba. A Vörösmarty Mihály szövegében egymásra vetülő gondolati síkok és komplex-tükröződések adta lehetőségeket kibontva, az összművészeti puzzle szervesen egymásra épülő elemei a szöveg, a látvány, a pontosan megtervezett mozdulatok és az (opera)zene. Az előadás kerüli a témában szunnyadó didaktikus megközelítést és rávilágít arra, hogy a kettő (az Én és a Másik) egymás nélkül nem létezhet; egymást feltételezi és kiegészíti... animus és anima. Az egymásba átolvadó Nő és a Férfi „személyiség-modell” redukált és integrált kettőssége, a játszók és a közönség által megteremtett “imaginárius térben”, találhatnak egymásra...

A rendező újszerű gondolkodására jellemzően a két főhőst ezúttal a színház kiváló színésznője, Szilágyi Ágota formálta meg. A Marosvásárhelyen diplomázott művész negyedik éve a Maladype Színház társulatának tagja. Ő kelti életre a III Richárd Annáját, a Három nővér Olgáját, a Balkon Carmenjét illetve egyike a világot látott Remek hang a futkosásban alkotóinak. A Gyulai Várszínház 54. évadának legrangosabb kitüntetését idén Szilágyi Ágota vehette át. A díj különlegessége, hogy 2006-ban a társulat művészeti vezetője, Balázs Zoltán Hamlet megformálásáért kapta ugyanezt a kitüntetést.