A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vendégjátéka a Maladypében

A Maladype Színház Crossroads/Keresztutak programjának keretében 2018. április 22-én, vasárnap 16:00 és 19:30 órakor látja vendégül a sepsiszentgyörgyi Osonó Független Színházműhely társulatát.

Az ISMERETLEN BARÁTOK TÁRSASÁGA AVAGY PIKNIK EGY JAPÁN SZŐNYEGEN című vendégelőadás után közönségtalálkozó lesz a darab szerző-rendezője és a színészek részvételével. Az előadás és a közönségtalálkozó helyszíne: Maladype Bázis (VIII. ker. Mikszáth Kálmán tér 2. 1/e).

Az alkotók az előadásról:

Az Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen egy olyan előadás mely műfajilag meghatározhatatlan. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját magyar és román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében a produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

Az előadás hossza kb. 1 óra 30 perc (szünet nélkül), az előadáshoz tartozó interaktív közönségtalálkozóval együtt.

Szereplők:
Mucha Oszkár, Elek Ágota, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Valentin C. Daniel, Babos Anna, Iancu Constantin David
Projekt- tanácsadó: Nina Țînțar
Rendező: Fazakas Misi

A színházról:

Az Osonó Színházműhely független színház, melynek célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen. Az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet a társulat képvisel: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely, mint tükör hat a néző számára.

A társulat 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá vált és 2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját vehette át.

Crossroads/Keresztutak programsorozatról:

A Maladype Színház 2011-ben indított útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, melyek a kulturális innovációt, nyelvi sokszínűséget és a közönség közötti kapcsolatépítést erősítik országaink között. A Maladype Színház nemzetközi kapcsolatainak is köszönhetően egyre több lehetősége nyílik különböző színházi tradíción alapuló intézmények és az új színházi generációk kivételes képviselőinek megismertetésére. A programsorozat keretein belül olyan országok színházait látják vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak a Maladype Színház bázisának adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

Az előadással kapcsolatos interjúk az alábbi linkeken találhatók:

MAGYARADÁS / PÓDIUM / Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen
Osonó Színházműhely - Piknik egy japán szőnyegen / ErdélyTV
Osonó Színházműhely - Ismeretlen barátok az iskolában